BlackBerry po dolgem času z dobičkom

Matej Huš

22. jun 2014 ob 12:18:15

BlackBerry je v minulem četrtletju presenetil z dobičkom, potem ko smo več četrtletij poročali o izgubi. V četrtletju pred tem se je izguba skrčila na dobrih 400 milijonov dolarjev, kar je naznanjalo boljše rezultate in tri mesece zaključujejo s skromnim dobičkom.

V tem obdobju so ustvarili 23 milijonov dolarjev dobička, kar je zelo malo, a še vedno bolje od izgube. Prodaja je v primerjavi s četrtletjem pred tem upadla za odstotek na 966 milijonov dolarjev (padec v primerjavi z lanskim letom pa je kar 69-odstoten), kar pa je še vedno bolje od pričakovanj analitikov. Glavni razlog za pozitiven rezultat kljub nižji prodaji je znižanje odhodkov, ki so v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 57 odstotkov, in posledično povečanje bruto marž. Investitorji so nad rezultati navdušeni, tako da je delnica BlackBerryja po objavi rezultatov poskočila za deset odstotkov. BlackBerry je četrtletje končal s 3,1 milijardo dolarjev denarja in ekvivalentov, kar je pomirilo govorice, da jim denarna blazina kopni. Za rast v primerjavi z 2,7 milijardami dolarji pred tem sta zaslužna prodaja nepremičnin in poračun davkov.

Izvršni direktor John Chen, ki je krmilo podjetja prevzel lanskega novembra, je z rezultati zadovoljen. Poudarja, da še vedno postavljajo trdne temelje za prihodnjo rast in da bo v fiskalnem letu 2016 podjetje poslovalo pozitivno vsako četrtletje. Nakazal je, da je krčenje stroškov pri koncu, sedaj pa se bodo posvetili povečevanju prodaje. Prodaja novega pametnega telefona Z3, ki je namenjen trgom v razvoju (za zdaj Indonezija in Vietnam) tako že presega pričakovanja, je dodal.

BlackBerry približno 39 odstotkov prihodkov ustvari s prodajo telefonov, kjer poslujejo z rahlim minusom, 54 odstotkov s storitvami in sedem odstotkov s prodajo programske opreme. V zadnjem četrtletju so prodali 2,6 milijona pametnih telefonov, četrtletje pred tem pa kar 3,4 milijona. Jeseni načrtujejo začetek prodaje novega telefona Passport za razvite trge. Diagonala bo merila 4,5 palca, ločljivost zaslona pa 1440 x 1440. Imel bo 3 GB pomnilnika, štirijedrni procesor in baterijo s kapaciteto 3450 mAh.

Spričevalo podjetja je namreč še vedno precej negotovo, saj je trenutni dobiček daleč od stalnega. V BlackBerryju so ta teden tudi sklenili dogovor z Amazonom, ki bo prinesel aplikacije iz spletne tržnice za Amazon na telefone BlackBerryje. Tudi tako skušajo pritegniti nove kupce.