Izguba v Sonyju raste

Matej Huš

19. sep 2014 ob 07:35:22

Težave v podjetju, ki je izumilo predvajalnik zgoščenk, DSLR-fotoaparate in videorekorder, se nadaljujejo s pričakovano rekordno izgubo. Potem ko je podjetje konec fiskalnega leta 2013 zaključilo s prvim dobičkom v višini 458 milijonov dolarjev po petih rdečih letih, je bilo leto 2014 precej slabše z izgubo v višini 1,25 milijarde dolarjev, medtem ko trenutne projekcije kažejo, da bo izguba konec fiskalnega leta 2015 presegla dve milijardi dolarjev (fiskalno leto v Sonyju se konča že marca).

To pomeni, da bo podjetje v zadnjih osmih kumulativno ustvarilo 12 milijard dolarjev čiste izgube. Iz podjetja so zato sporočili, da letos prvič po letu 1958 ne bodo izplačevali dividend, ker bo izguba vsaj petkrat višja od predhodno načrtovane. V podjetju že iščejo rezerve, ki so jih našli tudi v stroških dela. Odpustiti nameravajo 15 odstotkov zaposlenih. Bonitetna hiša Moody's je že januarja letos Sonyjeve obveznice ocenila kot smeti (junk), Standard&Poor's pa je ostal eno stopničko nad tem nivojem.

Najbolj podjetje navzdol vleče enota za pametne telefone, ki beleži zelo slabe prodajne rezultate in bo letos podjetje obremenila z 1,76 milijarde dolarjev težkim odpisom (tudi kategorijo dobro ime bodo slabili, ker Xperia preprosto ni zaželena blagovna znamka). To pa ne bo edini razlog za izgubo, saj bo tudi rezultat iz poslovanja negativen. Povsem drugačno pa je stanje v oddelku PlayStation, kjer poslujejo z dobičkom. Prodaja nove konzole PlayStation 4 raste in do začetka meseca so jih prodali že okrog deset milijonov, kar je dvakrat več od Xboxa in polovico več od Wii. Upajo, da bo PlayStation 4 ponovil čase PS2, ki je nosil milijardo dolarjev letnega dobička. Dobro posluje tudi tretji steber podjetja (poleg pametnih telefonov in konzol), ki se ukvarja s tipali za zajem slike, torej fotoaparati, in filmom.