Oktobra prispejo VR naočniki Oculus Quest 2

Jurij Kristan

17. sep 2020 ob 06:42:42

Osrednja najava letošnje konference Facebook Connect je posodobitev samostojnih VR naočnikov Quest, ki prispe 13. oktobra. Druga generacija prinaša evolucijsko nadgradnjo, pri kateri je še najbolj izstopajoč podatek nizka cena, toda v zameno za množico bližnjic - in seveda obvezno prijavljanje v Facebook.

Oculus je očala za navidezno resničnost Quest zgradil prvinsko na dostopnosti in prijaznosti uporabniku, saj gre za razmeroma poceni in samostojno napravo, ki ne potrebuje ne dragega PCja za poganjanje iger ne po sobi razpostavljenih nerodnih satelitov za sledenje v prostoru. Poteza se je izkazala za zmagovalno, saj so Quest velika prodajna uspešnica in ko so pred nekaj dnevi na splet pobegnile informacije o skorajšnjem prihodu naslednika, je zainteresirana javnost zastrigla z ušesi; pa čeprav so se avgusta v Facebooku lotili zelo sporne uvedbe prisilnega prijavljanja v Facebookov račun za vse prihodnje Oculusove VR naočnike.

Najava se je zgodila v okviru razvijalskega dogodka Facebook Connect, ki tudi z imenom poudarja centralizacijo VR hardvera okoli Zuckerbergovega vrtička za pridelavo všečkov - pred tem se je namreč imenoval Oculus Connect. Naočniki Quest 2 imajo močnejšo notranjost, zasnovano na sistemskem čipu Snapdragon XR2, ki je primerljiv z generacijo 865, in pa novem zaslonu, ki je to pot LCD (in ne OLED) z ločljivostjo 1832×1920 na oko. Več je delovnega pomnilnika (6 GB), ekran naposled osvežuje z 90 herci, tudi mahalni kontrolerji imajo shranjene več elektrike. Predvsem pa je podjetje uspelo vnovič oklestiti ceno, kajti vstopni model Questa 2, s 64-gigabajtno shrambo, bo nosil cenovno nalepko zgolj tristotih dolarjev (ZDA, brez davka), s čimer ga skušajo res agresivno približati kupcem. Prednaročila so že odprta, zadeva pa na police trgovin prispe 13. oktobra.

Toda Quest 2 so imeli prvi preizkuševalci v bistvu že ves mesec pri sebi, zato lahko od blizu vidimo, kaj vse so morali inženirji za zbijanje cene v resnici žrtvovati. Najprej - vsoti je treba dejansko pripojiti petdesetaka, kolikor stane prilagodljivejši "elitni" naglavni pašček, kajti privzeti je slabo nastavljiv. 90-herčno osveževanje v resnici sploh še ni univerzalno in podpora zanj se bo v prihodnjih mesecih šele počasi širila po spisku Questovih iger ter vsebin. Baterija v naočnikih zdrži nekaj manj manj kot prej - okoli dve uri. Zaradi uporabe enotnega zaslona je nastavljanje medočesne razdalje drugačno, bolj nerodno kot pri enici. Vse tudi kaže, da imajo kontrolerji nekaj slabšo zaznavo pozicije kot prej, čeprav podrobnosti še niso povsem razjasnjene. Predvsem pa: uporabniki so obsojeni na Facebook. Gre torej za spodobno nadgradnjo, toda s kopico podrobnosti, na katere je potrebno biti pazljiv.

Nove naočnike je spremljala kopica igričarskih najav, med drugim za namenske VR igre iz svetov Star Wars, Assassin's Creeda in Splinter Cella. Toda še zanimivejši je v bistvu Oculus Move, fitneserski program, ki meri našo aktivnost ob siceršnji rabi, oziroma zviranju po sobi. Omeniti velja tudi, da je žična povezava Link, s katero je mogoče Quest povezati s PCjem, naposled prispela iz beta testa. Ob robu najave Questa 2 smo lahko videli še kakšno zanimivost; prihodnje leto se tako denimo lahko nadejamo Ray-Ban AR očal, ki jih bodo v Facebooku napravili v sodelovanju z optičnim gigantom EssilorLuxottico.