Microsoft ne bo več ponujal neomejenega oblačnega prostora naročnikom na Office 365

Mandi

4. nov 2015 ob 00:01:41

Iz Microsofta so sinoči sporočili, da začenši z januarjem prihodnje leto plačljivim uporabnikom Pisarne 365 več ne bodo mogli omogočati brezplačne neomejene hrambe datotek na oblačnem skladišču OneDrive. K temu naj bi jih primoralo manjše število zelo sebičnih uporabnikov, ki so to ponudbo močno zlorabljali - tako, da so tja naložili tudi za 75 terabajtov datotek, ali 14.000x toliko, kot se je pričakovalo od povprečnega uporabnika plačljive različice. To jih namreč preveč stane.

Nove omejitve bodo 5GB za zastonjsko različico (dosedaj 15GB), 50GB za 1,99 dolarja na mesec, oz. neomejena hramba, ki v duhu slovenskih mobilnih operaterjev sedaj pomeni 1 TB, za 9,99 dolarjev na mesec oz. 99 dolarjev na leto. Ukinjajo tudi plačljivi opciji za 100 oz. 200GB, čeprav jih bodo obstoječi naročniki še nekaj časa obdržali.

S tem izginja ena od glavnih prednosti Pisarne 365 pred konkurenčno ponudbo Googla (ki ostaja pri 15GB zastonj oz. več proti plačilu). Podjetje je spremembo sicer pospremilo z besedami, da jim zdaj več ne bo treba zapravljati truda za »ekstremne backup screnarije« nekaterih posameznih naročnikov, ampak se bodo lahko posvetili svoji glavni nalogi – ponujanju cenovno ugodne in kvalitetne pisarniške rešitve za »vse OneDrive uporabnike«.

Zanimivo, z zelo podobnimi besedami so vodilni ameriški ISP-ji nedavno uvedli 300GB mesečne omejitve prometa ...