Google One začel svojo pot v ZDA

Dare Hriberšek

17. avg 2018 ob 07:19:50

Pred časom je Google naznanil Google One, naročniško storitev na hrambni prostor v oblaku za običajne potrošnike, ki bo nadomestila Google Drive. Včeraj so na novost začeli preseljevati ameriške uporabnike Google Driva, ponudba pa naj bi kmalu dosegla tudi druge države.

Verjetno najbolj pomembno je, da je splovitev nove storitve znova znižala cene prostora v oblaku. Google je ceno svojega terabajta praktično prepolovil - dva TB vas bo po novem mesečno stalo 9,9 dolarja, za kar smo na Google Drivu še donedavna dobili samo terabajt. Za tiste z manjšimi ambicijami, pa se cenik začne pri 1,99 USD za 100 GB in 2,99 za 200 GB, konča pa pri 30 TB, za kar bo treba mesečno odriniti 299 dolarjev.

Poleg cen, ki so konkurenčne tistim pri Applu in Microsoftu, pa uporabniki dobijo še priboljšek v popolnoma prenovljeni podpori, ki bo tudi za najcenejše pakete 24/7 na voljo v živo, prek chata, emaila ali telefona, nezanemarljivo pa je tudi da lahko svojo shrambo delite še s petimi družinskimi člani. Pri čemer Google ne preverja email naslovov, tako da svoj prostor mirno posojate tudi prijateljem ali sodelavcem. Uporabniki bodo deležni tudi kreditov v Google Play in popustov, če bodo hotelsko namestitev iskali prek Google Maps.

No, za konec pa še tisto, kar nas verjetno vse najbolj zanima: da, 15 GB osnovnega prostora tudi dalje ostaja brezplačnih.