Končna verzija Windows 8.1 Update 1 ušla

Matej Huš

9. mar 2014 ob 13:30:41

Windows 8.1 Update 1 bi moral biti za domače uporabnike na voljo šele aprila, a je dokončana verzija za sestavljavce računalnikov (RTM) že pobegnila na internet. S temi pobegi ima Microsoft precej težav, saj jim je ušla že beta verzija. To pot je situacija precej komična, saj Windows 8.1 Update 1 ni pobegnil iz kakšne vzhodnoevropske države ali od kakšnega malomarnega proizvajalca strojne opreme, ampak neposredno iz Redmonda.

Microsoft je dokončal Windows 8.1 Update 1 ta teden ga v stadiju RTM poslal partnerjem. Naslednji bi morali na vrsti naročniki na MSDN, potem pa javnost prek storitve Windows Update, kjer bo posodobitev brezplačno na voljo. Toda medtem so uporabniki na forumu MyDigitalLife ugotovili, kako lahko Windows 8.1 pretentajo v namestitev popravka. Z manjšimi popravki v registru namreč sistem najde in namesti Update 1 kar prek Windows Update, mogoče pa ga je bilo sneti tudi s strežnikov.

Microsoft je kmalu odkril pomoto in možnosti prenosa onemogočil, a ko stvari enkrat uidejo na internet, je duha nemogoče vrniti v steklenico. Tako se na različnih straneh valja 761 MB dolga posodobitev. Microsoft dogodka ne komentira; dejali so le, da bodo podrobnosti o nadgradnji posredovali kmalu. Kot vselej velja previdnost pri nameščanju datotek, ki jih najdete na tretjih straneh, saj nikjer ne piše, da jim ni kdo dodal kakšne zalege.

O novostih, ki jih prinaša Update 1, smo napisali že precej. Od bete do RTM-verzije sprememb ni bilo. Torej ostajajo: sposobnost poganjanja na napravah z 1 GB pomnilnika in 16 GB prostora, naslova vrstica v aplikacijah v Metroju, prenovljen pozdravni naslov, nekaj novih enot itd. Microsoft je namreč ugotovil, da je bil Windows 8 preveč radikalen korak, zato gresta 8.1 in 8.1 Update 1 previdno nazaj, da bo bolj uporaben na računalnik brez na dotik občutljivega zaslona.