Mt.Gox v stečaju, izgubljenih za pol milijarde dolarjev bitcoinov

Matej Huš

1. mar 2014 ob 13:34:11

Tokijska borza za trgovanje z bitcoini Mt.Gox, ki je bila svoj čas največja na svetu in je v začetku tedna nepojasnjeno izginila s spleta, je začela stečajni postopek. Na njihovi spletni strani uradnega obvestila o tem sicer še ni, a je Mt.Goxov izvršni direktor Mark Karpeles to potrdil na današnji tiskovni konferenci. Škode je za slabe pol milijarde dolarjev.

Karpeles je na novinarski konferenci potrdil, da so zaradi vdora v njihove sisteme bržkone izgubili vse bitcoine, ki so jih imele na borzi njihove stranke. Da je situacija resna, priča že dejstvo, da si je nadel obleko s kravato, česar pri njem nismo vajeni, in da se je opravičil tudi v japonščini. Dejal je, da je za katastrofo kriva "ranljivost v njihovem sistemu", ki je omogočila prevarantske dvige bitcoinov, za kar se je vsem prizadetim opravičil. Karpeles je nato jel zatrjevati, da je ekosistem bitcoina zdrav in v vzponu, težave pa so omejene le na Mt.Gox.

Mt.Gox je izgubil 750.000 bitcoinov svojih uporabnikov in 100.000 lastnih bitcoinov, ki so skupaj vredni približno pol milijarde dolarjev. To predstavlja sedem odstotkov vseh bitcoinov v obtoku. V ponedeljek je imel Mt.Gox v bankah 3,84 milijarde jenov (37 milijonov dolarjev), njegove obveznosti pa so obsegale 6,5 milijarde jenov (64 milijonov dolarjev) - vse to, ne da bi upoštevali izgubljene bitcoine.

Zato je Mt.Gox danes vložil zahtevo za začetek stečajnega postopka, ki je na Japonskem podoben ameriškemu Chapterju 11. Mt.Gox ima približno 170.000 upnikov (večinoma stranke na borzi), izmed katerih je le tisoč Japoncev, saj je borza poslovala mednarodno. Nekateri opeharjeni uporabniki že napovedujejo tožbe zoper Mt.Gox, ker naj bi bila izguba posledica malomarnosti in nezadostnega varovanja, ne pa nepredvidljivih dogodkov. Nekaj tožb so v ZDA že vložili, verjetno pa jih bodo tudi na Japonskem.

Tečaj bitcoina danes ni utrpel opaznih izgub, ker so pokop Mt.Goxa v vrednost vračunali že v začetku tedna, ko je izginil s spleta.