Zaradi protestov cenzura interneta in medijev v Venezueli

Matej Huš

23. feb 2014 ob 13:48:17

V Venezueli od januarja potekajo protesti in demonstracije proti trenutnemu režimu, ki ga predstavlja predsednik Nicolás Maduro. Protestniki si zaradi korupcije, težke gospodarske situacije z visoko inflacijo in represije prizadevajo za predčasne volitve. Venezuelske oblasti so se v boju zoper protestnike zatekle tudi k prekinjanju telekomunikacij, med drugim so izključili internetno povezavo v delu države.

Najprej so v svet prispele novice, da je Venezuela blokirala dostop do fotografij na Twitterju. Tiskovni predstavnik Twitterja je to potrdil, medtem ko je nacionalni operater in ponudnik dostopa do interneta CANTV to zanikal. Twitter je potem pripravil navodila, kako je blokado mogoče obiti. Kasneje pa je postalo jasno, da so v nekaterih mestih dostop do interneta prekinili kar v celoti. V mestu San Cristóbal na zahodu države in v celotni zvezni državi Tachira je dostop do interneta v celoti onemogočen.

Že prejšnji teden se je začel napad na medije, saj so kolumbijsko televizijsko postajo NTN24, ki je o protestih poročala sorazmerno nepristransko, odstranili iz kabelskega omrežja. Poleg Twitterja so kmalu onesposobili še dostop do strani Pastebin. Kasneje so oblasti potrdile, da je interneta cenzura nujno potrebna za boj proti internetnim napadom, saj naj bi kriminalci uporabljali družabna omrežja za manipuliranje z javnim mnenjem, trdi vlada.

Po venezuelski zakonodaji je to dovoljeno, saj zakoni medijem prepovedujejo podžiganje sovraštva, podpihovanje nestrpnosti in pozivanje h kršenju javnega reda. Neodvisne organizacije pa opozarjajo, da gre za zlorabo teh določil in da se mora cenzura končati.