Venezuela izdala svojo kriptovaluto

Matej Huš

21. feb 2018 ob 19:36:42

Venezuelski predsednik Maduro se decembra ni šalil, ko je napovedal, da bo Venezuela v boju zoper inflacijo izdala lastno kriptovaluto. Venezuela je sedaj res izdala kriptovaluto z imenom petro, za katero domnevno jamčijo z naftnimi rezervami. Skupaj naj bi izdali 100 milijonov petrov, kar predstavlja šest milijard dolarjev, na začetku pa jih bodo v obtok sprostili 82 milijonov. Vrednost 60 dolarjev za petro je določena glede na povprečno ceno sodčka venezuelske nafte januarja letos.

To je prva kriptovaluta, ki jo je izdala kakšna suverena država. Venezuela želi s petrom zbrati čim več trdne valute, saj je venezuelski zunanji dolg presegel 150 milijard dolarjev, država pa ga ne more več servisirati. Hkrati želijo z vpeljavo petra zajeziti inflacijo, ki uničuje gospodarstvo. Državo je prizadelo tudi znižanje cen nafte, ki predstavlja 96 odstotkov vsega izvoza.

Predprodaja kriptovalute petro se je začel včeraj popoldne. Opozicija vladi očita, da s tem nezakonita nabira zunanji dolg, medtem ko iz ZDA prihajajo opozorila, da gre za kršitev mednarodnih sankcij. Venezuelska vlada je sporočila, da je petro eden izmed načinov, kako bodo gospodarstvu pomagali mimo gospodarskih sankcij. Venezuelska vlada se zavezuje, da bo petro sprejemala kot plačilno sredstvo za plačilo davkov, pristojbin ipd., s čimer ima valuta potencial, da dejansko zaživi. Vrednost se bo sproti izračunavala glede na ceno nafte.

Uradno naj bi petro zaživel aprila. Po trditvah venezuelskega predsednika naj bi v predprodaji že zbrali 735 milijonov dolarjev. Petro bo obstajal kot žeton na ethereumu (ERC20) pravijo eni dokumenti, drugi uradni dokumenti pa navajajo NEM. Tako še ni točno jasno, kako bodo implementirali novo kriptovaluto.