Iran zaradi protestov ugasnil internet

Matej Huš

24. sep 2022 ob 09:45:07

Zaradi protestov, ki Iran pretresajo od minulega petka zaradi smrti Mahse Amini, ki jo je bila aretirala moralna policija, so v državi izključili internet. Dostop se je začel krčiti že v ponedeljek, ko so Netblocks, Cloudflare in drugi opazili poslabševanje povezljivosti. Več ponudnikov dostopa do interneta in mobilnih operaterjev je bilo tudi do 12 ur dnevno odrezanih od mednarodnih povezav. Tudi sporočila sms niso potovala normalno, če so vsebovala prepovedane pojme.

V sredo so začeli selektivno onemogočati tudi dostop do platform za komunikacijo Instagram in WhatsApp. Facebook, Twitter in YouTube so nedostopni že leta, zato je ljudem počasi začelo zmanjkovati platform za neovirano komunikacijo. Kmalu zatem so izključili tudi dostop do interneta prek mobilnih omrežij. Vmes se je interneta povezljivost občasno spet pojavila, a tudi včeraj je bil mobilni internet večidel nedosegljiv. Trenutno so redukcije dostopa do interneta občasne, medtem ko je dostop do zahodnih platform za komunikacijo blokiran stalno. Državni mediji poročajo, da je to nujno zaradi nacionalne varnosti in da ni znano, do kdaj bo blokada trajala.

V Iranu je omejevanje dostopa do interneta pogosto. Ljudje so zato že navajeni, da je dostop pogosto moten, da namesto mobilnih podatkov pogosto delujejo posamezne točke Wi-Fi, in da je treba na dosegljivost marsikdaj čakati. Tovrstne blokade ovirajo pretok informacij, tako da ljudje teže organizirajo proteste in da se informacije o njihovem poteku ne širi. Ko so pred tremi leti potekali veliki protesti v Iranu, je država prav tako ugasnila internet.

Musk je že napovedal, da bo nad Iranom aktiviral Starlink.