Microsoft: androidne apikacije na Windows Phone ali ne?

Matej Huš

13. feb 2014 ob 00:09:02

Windows Phone s svojim tržnim deležem precej zaostaja za Androidom, česar niti velika poroka med Nokio in Microsoftom ni mogla popraviti. Eden izmed razlogov je tudi manjše število aplikacij za Windows Phone, čeprav gre ta argument v obe smeri, saj je manjši tržni delež prav tako tudi razlog za manjše navdušenje razvijalcev nad pisanjem aplikacij za Windows Phone. Kaj pa če bi aplikacije za Android tekle na Windows Phone? Zamisel ni tako nora. Prav nasprotno, z njo se poigrava tudi Microsoft, poroča The Verge.

V preteklosti smo bili priče živahnim debatam, ali naj Microsoft iz Androida ustvari svojo vejo (fork), Windows Phone pa pokoplje. To ne bi bilo enostavno, a je ena izmed radikalnih možnosti, kako bi lahko Microsoft dvignil svoj tržni delež na trgu mobilnih telefonov. Ne pozabimo, da tudi Nokia razvija telefon za Android.

Nekoliko manj radikalna rešitev je torej podpora za aplikacije za Android na Windows Phone. Viri blizu Redmonda pravijo, da v podjetju resno razmišljajo, da bi omogočili poganjanje androidnih aplikacij tako na Windows Phone kakor tudi na Windows. Na ta način bi Microsoft uspel na svojo platformo pripeljati nekaj razlogov, ki so povezani z velikim uspehom Androida, a po drugi strani platformi Windows Phone v tem primeru grozi zaton. Če namreč lahko na njej uporabljamo iste aplikacije kot na Androidu, ki je bistveno bolj razširjen, zakaj bi jo potem sploh uporabljali.

Microsoft ni prvi, ki se poigrava s to zamislijo. Tudi BlackBerry je naposled moral podpreti Android, čeprav so vmes govorili ravno nasprotno. In potem so poleg Androida na BlackBerry pripeljali še BlackBerry na Android. Microsoft ima sicer drugačno startno pozicijo kot BlackBerry, a vzporednice so vseeno opazne.

Vprašanje se na koncu prevede le v marketing in finance, saj s tehničnega vidika poganjanje androidnih aplikacij na Windows Phonu ni nič težkega; BlueStacks to počne že dlje časa. Metoda je sicer še nekoliko zapletena in Microsoft jo bo moral poenostaviti, da bo blizu povprečnim uporabnikom, ni pa to nemogoče.