Apple pripravlja iUro?

Matej Huš

13. feb 2013 ob 15:30:27

Apple bojda razvija ročno uro, ki pa ne bo samo ura, temveč bo lahko opravljala tudi nekatere funkcije, ki jih imata iPhone in iPad. Vesti so še neuradne, a vedno zanesljivi Bloomberg se opira na dva vira blizu podjetja, ki sta potrdila obstoj velike skupine, ki pripravlja "iUro". Ekipa naj bi delovala že več kot leto dni in je v tem času narasla na več kot 100 razvijalcev, inženirjev, menedžerjev in ostalih. Tako velika skupina ljudi pa v Applu običajno pomeni, da izdelek ni več v eksperimentalni fazi, ampak da bo slej ali prej ugledal luč sveta. Apple se na vprašanja o obstoju ekipe in razvoju novega izdelka seveda ni odzval.

Razvoj novega izdelka pravzaprav ni presenetljiv, čeprav ni jasno, kaj točno to bo. Apple je namreč v zadnjem času zašel v slepo ulico, če vprašate investitorje, saj je delnica podjetja od lanskega vrha izgubila več kot tretjino vrednosti. Podjetje še vedno ustvarja dobiček in odlično posluje, a za doseganje rekordov za rekordi, kar pravzaprav pričakujejo investitorji, to ni dovolj. Potreben bo nov izdelek, saj zgolj nove verzije obstoječih iphonov, ipadov in ipodov ne zadostujejo več. Ne pozabimo še, da ima na zalogi več kot sto milijard dolarjev, ki jih mora nekako porabiti in razvoj je ena izmed pametnih možnosti.

The New York Times nadaljuje, da gre za razvoj, ki je nekako v koraku z Googlovim projektom Glass. Počasi se namreč bliža obdobje, ko bomo računalnike ne le nosili s seboj na okoli, ampak na sebi. In ura je primeren začetek, saj imamo tam že sedaj nekaj računske moči in smo predmeta navajeni, tako da uporabnikov ne bo zajel revolt. Prepričati jih v nošenje očal z računalnikom in zaslonom na steklih, bo namreč teže. Dolgoročni cilj pa seveda ostaja - tako Applov kakor Googlov - da bi imeli ves čas na sebi računalniška pomagala za izboljšano resničnost (augmented reality).