Uradno: ugašanje aplikacij v iOS ne vpliva na avtonomijo

Matej Huš

11. mar 2016 ob 20:19:47

Ker se baterija mobilnih naprav vedno prehitro izprazni, se je z ustnim izročilom razširilo na desetine trikov za podaljšanje avtonomije, izmed katerih nekateri delujejo, drugi pa ne. Ugašanje čipa za Wi-Fi ali podatkovnega prenosa nasploh ima opazen vpliv, medtem ko je vpliv ročnega ugašanja aplikacij bolj kontroverzen. Sedaj imamo končno uradno potrditev, da slednje nima nobenega vpliva.

Eden izmed uporabnikov se je obrnil kar na Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka in ga vprašal, ali je smiselno aplikacije ročno zapirati. To mnenje namreč kroži vse od iOS 4, ki je prinesel podporo večopravilnosti. Cook ni odpisal, je pa odgovoril kar vodja razvoja iOS Craig Federighi in jasno zapisal, da je ročno zapiranje aplikacij brezpomensko. Pravzaprav je odpisal v Applu lastnem lakoničnem slogu: "Ne in ne".

Razlog se skriva v samem ustroju operacijskega sistema. Neaktivne aplikacije so namreč v stanju pripravljenosti in zgolj zasedajo prost pomnilnik, če je ta na voljo, sicer pa ne porabljajo sistemskih sredstev. Operacijski sistem jih v meniju, ki ga odpremo z dvojnim pritiskom na gumb Home, prikazuje zgolj zaradi konsistentnosti, ne pomeni pa to, da se izvajajo. Izjema so zgolj aplikacije, ki aktivno delujejo, kot so na primer predvajalniki glasbe ali navigacija GPS. Odjemalec za elektronsko pošto pa vam ne bo krajšal avtonomije, četudi ga ne zaprete nasilno.