HP nazaj na Windows 7

Matej Huš

22. jan 2014 ob 03:25:03

Microsoft si želi, da bi uporabniki čim hitreje prestopili na nov operacijski sistem Windows 8.1. Toda pri tem imajo težave, saj je Windows XP praktično neuničljiv in kljub za april napovedanemu koncu podpore še vedno vztraja na več kot četrtini računalnikov. Težave povzroča tudi daleč najpriljubljenejši Windows 7, ki je na dobri poti, da postane xp drugega desetletja. Tako so odločili uporabniki, pravi Hewlett-Packard.

Čeprav Microsoft nad prodajo starejših verzij operacijskih sistemov z novimi računalniki nikoli ni bil navdušen, te prakse (downgrading) niso nikdar prepovedali. Uradno zaradi poslovnih uporabnikov, ki imajo legitimne razloge za nakup starejših verzij, neuradno pa tudi zato, ker je še vedno bolje prodati izvod stare verzije operacijskega sistema kakor nobenega.

HP se je odločil, da bo izkoristil to in si pomagal pri pešajoči prodaji. Pripravili so akcijo, kjer na osebne računalnike ponujajo 150 dolarjev popusta, če jih prodajo z Windows 7. Za zdaj je akcija omejena na pet modelov (en Pavilion namiznik in en prenosnik ter dva Envy namiznika in en prenosnik). Velika večina njihovih računalnikov se še vedno prodaja z najnovejšim Windows 8.1, a vseeno je podatek zgovoren. HP-ju zbadanje Microsofta ni tuje, saj so lani javno razglabljali, da Microsoft in Windows mogoče nista prihodnost računalništva.

Seveda HP ni obudil Windows 7 od mrtvih, saj kot večina prodajalcev ni nikoli nehal prodajati računalnikov s tem sistemom. Je pa zagotovo prvi, ki je začel oglaševati računalnike z Windows 7 kot nekaj, kar si uporabniki želijo (moto back by popular demand), oziroma nekaj posebnega. Prav tako je Windows 7 še vedno prva izbira v poslovnem segmentu, kjer se novosti razumljivo primejo pozneje. Microsoft se teh težav zaveda, zato so pospešili razvoj Windows 9 in začeli javno omenjati njegov izid prihodnje leto.