Amazon dobil patent za odpošiljanje izdelkov pred nakupom

Matej Huš

19. jan 2014 ob 18:34:13

Amazon se v borbi za kupce trudi, da bi pakete naročniki prejeli čim prej. Decembra so v dobro naštudirani reklamni akciji predstavili prihodnost, ki jo bodo morda tvorili lahki samoleteči troti za hitro dostavo paketov, a nas do tega loči še vsaj nekaj let. Takoj pa je začel učinkovati dogovor z ameriško pošto, da bodo v New Yorku in Los Angelesu dostavljali pakete tudi ob nedeljah. Kupci jih bodo prejeli prej, obubožana pošta pa se tudi ne bo branila dodatnih prihodkov. Sedaj pa je tu naslednja novost - pošiljanje pred nakupom.

Amazon je že avgusta 2012 vložil patent, ki mu je bil podeljen dan pred božičem lani. V njem opisujejo tako imenovano pošiljanje glede na pričakovano prodajo (anticipatory shipping). Logika je preprosta. V povprečju je s statističnimi metodami mogoče napovedati, katere izdelke in približno koliko jih bo Amazon prodal v nekem geografskem območju. Da bi jih potem kupci po naročilu prejeli čim hitreje, jih je smiselno že pred tem na podlagi statističnih podatkov iz centralnega skladišča pripeljati v regionalno skladišče. Še več, postavijo jih lahko kar na tovornjake, ki bodo po tem mestu razvažali blago, ali v primeru ogromnih stanovanjskih kompleksov dostavijo kar tja, potem pa jih bo ob nakupu prejel dejanski naslovnik skoraj v hipu.

Možnosti, kako napovedati prihodnje nakupe, je več. Amazon lahko spremlja pretekle nakupe, iskanje po spletni strani, izdelke z največ ogledi, izdelke v košaricah pred dokončnim nakupom itd. Orodje za spletno barantanje trgovci že imajo, sedaj ga bodo le izrabili v malo drugačne namene. Vseeno se lahko algoritem kdaj zmoti, kar bi povzročilo drage vrnitve blaga. V tem primeru bi lahko Amazon izdelek kupcem v bližini ponudil po znižani ceni ali ga v skrajnem primeru kar podaril - in si pridobil kakšno pozitivno točko pri strankah.

Amazonov tiskovni predstavnik ni želel povedati, ali tehnologijo že razvijajo in kdaj bi lahko ugledala luč sveta. Za zdaj ima Amazon uradno le patent. Kaj bodo storili z njim - včasih iz kakšnega patenta na koncu ni nič - bomo videli.