Policija nezakonito pridobivala podatke o bralcih spletnih portalov

Primoz Bratanic

9. jan 2014 ob 02:03:34

Policija je v letu 2012 podatke o bralcih spletnih portalov od upravljavcev portalov brez sodne odredbe, kar je v nasprotju z zakonom, zahtevala v 31 primerih, le v štirih primerih pa so imeli sodno odredbo zanje. Kljub nezakoniti poizvedbi so upravljavci spletnih portalov v 23 primerih podatke o njihovih bralcih tudi posredovali, kaže 2. decembra lani izdano poročilo Informacijskega pooblaščenca.

Informacijski pooblaščenec je nadzor nad delom policije opravil na podlagi prijave enega izmed upravljavcev portala, je razvidno iz poročila, ki smo ga dobili z zahtevo na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. V prijavi je upravljavec policiji očital, da je podatke o uporabnikih njegovega portala zahtevala brez sodne odredbe.

»Sodna odredba predstavlja osnovni element neodvisnega nadzora, kot jamstva pred neupravičenimi posege v človekove pravice, ki preprečuje arbitrarnost delovanja policije in drugih državnih organov. Varstvo posameznika v razmerju do policije je eden ključnih pokazateljev stopnje demokratičnosti države in neodvisna sodna presoja pri izvajanju policijskih pooblastil je eden temeljnih garantov uravnoteženosti želja policije in varstva temeljnih človekovih pravic,« je namestnik Informacijskega pooblaščenca Andrej Tomšič odgovoril na naše vprašanje, do kakšnih zlorab lahko pride, če policija podatke pridobiva mimo sodišč.