Policija zavajala glede pridobivanja podatkov o uporabnikih spletnih portalov

Anže Boštic

22. apr 2014 ob 23:15:23

Policija je januarja in februarja letos brez sodne odredbe od Primorskega vala zahtevala podatke o piscu komentarjev na spletnem portalu, čeprav je že decembra lani sporočila, da je s to nezakonito prakso prenehala.

Drugega decembra lani je Informacijski pooblaščenec razkril dolgotrajno nezakonito prakso policije pri pridobivanju podatkov o bralcih spletnih portalov od upravljavcev portalov. Policija je namreč podatke o identifikatorjih internetnega priključka bralcev (IP naslovih) redno pridobivala brez odredbe sodišča, kar je v nasprotju z veljavnim pravnim redom RS. Ustava namreč določa, da lahko organi pregona podatke o komunikaciji posameznikov pridobivajo le na podlagi sodne odredbe (za namene kazenskega postopka ali varnosti države).

Januarja letos smo se pred objavo decembrskih ugotovitev Informacijskega pooblaščenca s prošnjo za komentar obrnili tudi na policijo. Ti so nam v svojem odzivu med drugim zapisali: »Zaradi ugotovitev nadzora inf. pooblaščenca smo v policiji takoj sprejeli ustrezne ukrepe in sicer so policijske enote pri pridobivanju podatkov takoj začele ravnati v skladu z ugotovitvami informacijskega pooblaščenca.«

A kot kaže, so ti ustrezni ukrepi veljali le nekaj tednov, če sploh. Dvajsetega februarja je namreč Informacijski pooblaščenec na spletni strani objavil odgovor na vprašanje upravljavca spletnega portala Primorski val, iz katerega je razvidno, da je policija od upravljavca brez sodne odredbe želela pridobiti podatke o imenu, priimku, telefonski številki, naslovu uporabnika in IP številki, s katere je uporabnik na portalu objavil šest komentarjev. Po pojasnilih Andreja Tomšiča, namestnika informacijskega pooblaščenca, je upravljavec portala vprašanju priložil kopije policijskih zaprosil. Prvo zaprosilo je bilo izdano 14. januarja letos, ker upravljavec portala podatkov policiji ni posredoval, pa je 13. februarja sledilo še ponovno zaprosilo policije. Policija je tako želela do podatkov nezakonito priti le teden dni po njihovem zagotovilu da komunikacijskih podatkov brez odredbe sodišča ne pridobivajo več.

Kot so nam sporočili iz Urada informacijskega pooblaščenca, je podatke brez sodne odredbe zahtevala policijska postaja v Idriji. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi komentator, ki ga preganjajo, na spletnem portalu izražal nestrinjanje z županom ene izmed občin v tem delu Slovenije. Po izkušnjah nekaj vpletenih spletnih medijev je slovenska policija pri pridobivanju tovrstnih podatkov najbolj navdušena kadar so v igri uradno pregonljiva kazniva dejanja zoper čast in dobro ime policistov in lokalnih občinskih funkcionarjev. Prejšnji teden je ESČR na to temo povedalo, da morajo politiki pač imeti debelejšo kožo. Če se bo praksa na tem področju dejansko spremenila, pa bo pokazal čas.

Upravljavec portala podatka o IP številki komentatorja policiji po naših informacijah tudi po drugem zaprosilu ni posredoval. Da podatka policiji brez sodne odredbe ne sme posredovati, je v svojem mnenju upravljavca portala opozoril tudi Informacijski pooblaščenec.

S pomočjo IP številke lahko policija pri operaterju omrežja identificira lastnika internetnega priključka, iz katerega potem (ne)upravičeno sklepa na uporabnika.

Vprašanje, zakaj poskuša policija kljub nezakonitosti zbiranja podatkov o IP naslovih bralcev spletnih portalov brez sodne odredbe te še kar pridobiti le s pisnim zaprosilom, smo naslovili tudi na policijo in notranje ministrstvo. Policiji smo vprašanje poslali 14. aprila, a nam odgovora do danes niso posredovali. Njihov odgovor bomo objavili takoj, ko ga dobimo.

Z notranjega ministrstva, ki nadzira delo policije, pa so nam odgovorili, da so policiji delovanje v skladu z mnenjem Informacijskega pooblaščenca predlagali šele 17. februarja letos. Torej več kot dva meseca in pol po tem, ko je Pooblaščenec opozoril na nezakonito pridobivanje podatkov policije.

Sprememba zakona o kazenskem postopku s katerim si slovenska policija ponovno poskuša legalizirati delo mimo sodišč pa je seveda že v teku. Trenutno v medresorskem usklajevanju.