Naslednja država z velikim požarnim zidom: Kambodža

Matej Huš

17. jan 2022 ob 21:10:19

Kot piše The New York Times, bo Kambodža naslednja država s popolnim državnim nadzorom nad internetom po zgledu Kitajske. V Kambodži je svoboda na internetu že sedaj sorazmerno omejena, a se bo sutacija še bistveno poslabšala zaradi novega vladnega odloka, da mora od 16. februarja ves internetni promet potekati skozi državni portal, o katerem so govorili že lani. Uporaba portala bo za vse ponudnike dostopa do interneta obvezna, njegov obstoj pa utemeljujejo z blokado povezav, ki vplivajo na nacionalni dohodek, varnost, javni red, moralo, kulturo, navade in običaje.

Že sedaj poteka nadzor nad dogajanjem na internetu, ki ga izvajajo ministrstva. Kršitelji, ki objavljajo vsebine, s katerimi se vlada ne strinja, so lahko obtoženi in tudi obsojeni. Toda če je bil doslej nadzor omejen na spremljanje, bodo s preusmeritvijo prometa skozi državni portal zelo enostavno aktivno cenzuriranje in blokiranje dostopa. Državni portal bo de facto le centraliziral nadzor, ki je trenutno razdrobljen po celotni državni upravi.

Vlada zavrača trditve organizacij za človekove pravice, ki ji očitajo napad na svobodo izražanja, zatiranje kritikov in avtoritarnost. Trdi, da je odlok nujen za zagotavljanje miru in varnosti, medtem ko navedbe o cenzuri ostro zavračajo, češ da gre za paranojo. Kamboški premier je na oblasti že od leta 1985 in se ne zadržuje pri javnem obračunavanju s kritiki, ki za kritične komentarje končajo tudi v zaporu. Pri tem ne gre za politike, temveč tudi za profesorje, kmete in v enem primeru celo za avtističnega mladoletnika. Satirične pesmi so že dovolj za srd oblasti.

Največ težav pa povzroča odsotnost jasnih informacij. Čeprav je do začetka uporabe portala za nadzor interneta mesec dni, informacij nimajo niti ponudniki dostopa do interneta, kaj šele organizacije za varstvo človekovih pravic. Kambodža je opogumljena s kitajskim zgledom in bo očitno zaprla svoj internet.