CES 2014: naprave za rudarjenje bitcoinov

Matej Huš

8. jan 2014 ob 22:46:09

Tudi letošnjem CES-u so ena izmed tem, dasi ne glavna, bitcoini in z njimi povezane naprave. Rudarjenje bitcoinov je postalo pretežavno, da se ga bilo gospodarno iti z navadnimi računalniki niti z najzmogljivejšimi grafičnimi karticami (razen če imate veliko prostih računalnikov in zastonj elektriko). Danes se to večidel počne z namenskimi napravami, ki so v resnici zgolj izračunavanju ustrezne zgoščevalne funkcije prilagojeni kosi silicija, ki ne znajo početi popolnoma nič drugega.

Te namenske škatle so bile že lani velik hit, in sicer si je levji delež trga odkrhnil Butterfly Labs. Združili so svoje moči s procesnim centrom BitPay in elektronsko denarnico BlockChain, da lahko ponudijo celotno zaokroženo storitev. Na CES-u predstavljajo novo napravo Monarch, ki je njihova najhitrejša in najučinkovitejša škatla za rudarjenje bitcoinov doslej. Stane osupljivih 2196 dolarjev - ali v času pisanja 2,7 bitcoina. Za primerjavo: naprava, ki so jo predstavili na stojnici, dnevno prirudari 0,02 bitcoina ali 16 dolarjev.

V kolikšnem času se takšna investicija povrne, je praktično nemogoče oceniti, ker je to odvisno od vrednosti bitcoina in težavnosti rudarjenja. Bitcoin je namreč zanimiv primer Tinkerbellovega učinka, ker ima vrednost samo zato, ker verjamemo, da jo ima. Primer je zanimiv zato, ker njegovo rudarjenje opisuje obratni Tinkerbellov učinek; bolj kot so ljudje prepričani, da se splača bitcoine rudariti, bolj to počne in če dalje manj je to ekonomsko smiselno.

Sicer pa sta se zgodila še dve pomembna dogodka v svetu bitcoinov. Najprej je Zynga objavila, da bo v nekaterih svojih igrah začela sprejemati bitcoine, kar je povzročilo skok vrednosti bitcoina na okoli 1000 dolarjev na Mt.Goxu.

Danes pa je udarila novica iz Alibabe, da nočejo imeti nobenega opravka z bitcoinom. Alibaba je največji spletni trgovec in kitajska verzija Ebayja. Ker je bitcoin veliko vrednosti pridobil prav zaradi kitajskih nakupov, od koder se vanj steka največ državnih valut, je ta novica zamajala njegov tečaj. Alibaba očitno sledi kitajskim bankam, ki so dobile prepoved trgovanja z bitcoinom, in kasneje kitajskim borzam, ki so dobile prepoved sprejemanja nakazil juanov. Alibaba je tako objavila, da bo od 14. januarja na svojih straneh prepovedala prodajo vsakršnih izdelkov, povezanih z bitcoinom, tudi strojev za njegovo rudarjenje, kakršnekoli programske opreme za bitcoin ipd.

In če se vam zdi bitcoin predrag, je to cel kup alternativ. Litecoin, Dogecoin, Peercoin itd. Ta teden se je pojavil celo Coinye, ki so ga šaljivci poimenovali po Kanyeju Westu. Pevec ni navdušen in žuga z odvetniki.