Kitajska onemogočila nakazila na bitcoinske borze, bitcoin izgubil polovico vrednosti

Matej Huš

18. dec 2013 ob 22:37:27

Bitcoin nadaljuje svojo divjo vožnjo gor in dol, pri čemer pa v zadnjem času prednjačijo premiki navzdol, potem ko je valuta prej mesece (oziroma - če izvzamemo, da se je aprila prekucnil na dotedanjem vrhu - kar vse od nastanka) poznala le pot navzgor. Danes je bitcoin vreden dobrih petsto dolarjev, kar je približno polovico manj kot na vrhu v začetku meseca.

Bitcoin je še hudo mlad in shizofren, zato ga že najmanjše novice sunkovito pahnejo v eno ali drugo smer. Ko je ameriški Senat bitcoin potrdil kot alternativno valuto, ki ni prepovedana, je bitcoin podiral rekorde. Potem pa so Kitajci decembra objavili, da njihove banke ne smejo poslovati z bitcoini, medtem ko prebivalstvu špekulacij niso prepovedali.

Kitajska pa se tu ne ustavlja, ampak je svojim finančnim institucijam prepovedala izvajati klirinške in poravnalne storitve za podjetja, ki se ukvarjajo s trgovanjem z bitcoinom. Brez finančne latovščine to pomeni, da banke ne smejo več sprejemati nakazil v juanih za bitcoinske borze, ki delujejo na Kitajskem. BTC China je ena največjih borz in glavno kitajsko okno v svet bitcoina in trenutno borza ne more sprejemati nakazil v juanih, medtem ko trenutno stanje na računih ni ogroženo, prav tako izplačila juanov potekajo normalno. To predstavlja klasičen prodajni pritisk na bitcoine, saj je usahnil dotok sveže gotovine. Hkrati se je razširila bojazen, da ljudje ne bodo mogli likvidirati pozicij in izplačati juanov, čeprav se to še ni zgodilo. Rezultat je pričakovan, saj se je bitcoin sesedel za polovico (na BTC China je v primerjavi z novembrskim vrhom za 70 odstotkov niže), sedaj pa se odloča, kam bo šel.

Po neuradnih podatkih je odločitev posledica ponedeljkovega sestanka kitajske centralne banke z desetimi klirinškimi hišami v Pekingu, kjer so jim povedali, da morajo do januarja prekiniti vso poslovanje z borzami za bitcoin. BTC China ima tako veliko težavo, čeprav zatrjujejo, da bodo poslovanje nadaljevali in da računi nikakor niso ogroženi.

Kakorkoli, bitcoin je resda nemogoče prepovedati, saj obstaja v decentralizirani obliki na računalnikih vseh udeležencev v internetu. A če oblasti prepovedo poslovanje z njim, je to skorajda enako, kakor če bi ga prepovedale. V obeh primerih ostane le za nezakonite posle.