Ruski jedrski fiziki aretirani zaradi rudarjenja bitcoinov

Matej Huš

10. feb 2018 ob 19:15:01

Ruske oblasti so pridržale več znanstvenikov v vodilnem državnem jedrskem raziskovalnem centru v mestu Sarov, ker so poizkušali izrabljati tamkajšnji superračunalnik za privatno rudarjenje bitcoinov. Tiskovna predstavnika centra Tatjana Zaleskaja je povedala, da so jih pravočasno odkrili in ustavili, sedaj pa bodo proti njim vložene kazenske ovadbe. V uradni izjavi za javnost piše, "da je šlo za neodobren poizkus uporabe računalniških zmogljivosti v zasebne namene, vključno s tako imenovanim rudarjenjem".

Sarov se nahaja v pokrajini Nižnji Novgorod. V njem je vodilni ruski center za jedrske raziskave in razvoj nuklearnega orožja, ki pripada ruski jedrski agenciji Rosatom. V Sarovu so med hladno vojno izdelali prvo rusko atomsko bombo. Leta 2011 so v centru zagnali nov superračunalniški center z zmogljivostjo 1 petaflop, ki je bil tedaj 12. najzmogljivejši na svetu. Računalnik ni priključen v internet, da bi omejili možnosti za hekerske napade, aretirani raziskovalci pa so želeli urediti prav to. Če bi ga bili uspeli priključiti v internet, bi ga lahko uporabili za rudarjenje bitcoinov za zasebne koristi.

To niso edini ruski velikopotezni poizkusi rudarjenja bitcoinov. Zasebni vlagatelj Aleksej Kolesnik je nedavno kupil dve manjši elektrarni, ki ju bo uporabljal za napajanje rudarskega centra.