CES 2014: Mozilla in Panasonic pripravljata televizorje s Firefox OS

Matej Huš

7. jan 2014 ob 21:46:47

Na pametne televizorje letos prihaja najrazličnejša programska oprema. LG je napovedal, da bo nanje namestil webOS, Panasonic pa gre še korak in bo na svoje televizorje poslal kar Firefox OS.

Mozilla in Panasonic sta namreč na CES-u napovedala sodelovanje pri razvoju televizorjev. Mozilla ima smele načrte in želi svoj Firefox OS pripeljati marsikam, med drugim tudi v pametne osebne avtomobile, televizorje in pametne telefone. Približujemo se namreč internetu stvari, ko bo praktično vsaka elektronska naprava priključena v internet. In to je idealna priložnost, da Mozilla nanje poizkusi spraviti odprt sistem Firefox OS.

Kot je Panasonic zapisal v izjavi za javnost, bodo televizorji na vrsti med prvimi. Nova generacija bo namreč podpirala spletne tehnologije (vključno s HTML5), zato bo Firefox OS kot nalašč. Nove naprave bodo podpirale spletne storitve in oblake, tako da bo mogoče kar iz spleta pretakati podatke vanje. Še več, pametni televizorji bodo postali neke vrste osrednji krmilniki pametnih domov, saj bodo nadzorovali in omogočali upravljanje ostalih pametnih naprav, denimo žaluzije, hladilniki, zalivanje trave itd.

A to tja je še malce daleč. A precej pametni so televizorji že danes, saj imajo programske menije, ki omogočajo kopico nastavitev, tisti najbolj napredni pa se že povezujejo v splet. Panasonicovi televizorji bodo imeli vse te funkcije sprogramirane v HTML5 in ne več v lastniških zaprtih sistemih. Mozilla in Panasonic sicer nista pokazala nobenih delujočih prototipov niti podala kakšnih časovnih ali cenovnih okvirov.

Niso pa televizorji niti edine niti prve naprave, kamor bo Mozilla tlačila Firefox OS. Poleg poceni pametnih telefonov bodo najprej poizkusili na tabličnih računalnikih, ki jih pripravljajo skupaj s Foxconnom. Ta bo imel 10-palčni zaslon (1280x800), 16 GB spomina, 2 GB pomnilnika in klasično povezljivost. Na koncu bo Firefox OS prispel še na osebne računalnike, če bo šlo vse po Mozillinih načrtih.