CES 2014: LG pokazal ukrivljene OLED-televizorje

Matej Huš

6. jan 2014 ob 21:47:52

V Las Vegasu se je začel vsakoletni sejem elektronike CES, na katerem proizvajalci pokažejo, kaj bodo letošnji hiti. Uradni začetek letošnjega CES-a je sicer jutri (v torek), a kot je že v navadi, smo kopico novih izdelkov videli že na predvečer. Vse to pomeni, da bomo do petka, ko se CES konča, redno videvali nove naprave, napovedi prihajajočih in poslušali statistiko dosedanjega dogajanja.

LG je na novinarski konferenci tako pokazal prvi izdelek, ki so ga spravili skupaj po nakupu operacijskega sistema webOS od Hewlett-Packarda. Razvil ga je Palm za svoje dlančnike, potem ga je kupil HP in vgradil v nekaj pametnih telefonov, v svoji tretji inkarnaciji pa je pristal v pametnih televizorjih. Pametni ukrivljeni televizorji so očitno vroča roba letošnjega CES-a, če gre soditi po prvem utripu.

LG je spremenil uporabniški vmesnik na webOS, održal funkcijo enostavnega preklapljanja med aplikacijami in izdal ukrivljeni televizor. Moda z mobilnikov se je torej prenesla še v dnevne sobe, kjer se srečala s televizorji. Ti so lani dokončno usvojili ločljivost 4K, letos pa se vse to še nadgrajuje. LG je pokazal 77EC9800, ki ima kar 77 palcev dolgo diagonalo. Na ukrivljenem zaslonu s tehnologijo OLED zmore prikazati sliko ločljivosti 3840 x 2160 (4K). Televizijskih programov v tej ločljivosti kratko malo ni, filmov pa je sila malo, zato ima vgrajen pretvornik z nižjih ločljivosti na 4K, ki naj bi po LG-jevih besedah zmanjšal megljenje. Poleg kraljevega modela je LG predstavil še manjša, 66- in 55-palčnega, pa tudi take z ravnim zaslonom. Med slednjimi je največji 105UC9, ki ima gromozansko 105-palčno diagonalo. Skupno je LG pokazal pet televizorjev z zasloni OLED in osem takih z LCD. Podatkov o cenah še ni.

Sedaj ko je strojna oprema nared, bodo proizvajalci televizorjev večidel tekmovali v kakovosti pretvorbe nižjih formatov na 4K. Da pa ne bo nakup popolnoma zaman, se Netflix že pripravlja na to in naj bi prve vsebine v 4K oddajal še letos. Isto ločljivost bo podprl tudi YouTube.