Mozilla in Foxconn menda pripravljata tablični računalnik

Matej Huš

29. maj 2013 ob 15:02:12

Mozillin Firefox je v namiznem segmentu vodilni brskalnik, kar je donedavna Mozilli omogočalo precejšen vpliv na razvoj spleta. Toda s širitvijo mobilnih naprav z dostopom do interneta se razmerja moči spreminjajo, saj na Applovih napravah Firefoxa ni, na Androidu pa je prva ponujena izbira Chrome. In Mozilla se je znašla v nezavidljivem položaju, ki ga skuša reševati s Firefox OS. Kot so razkrili na MWC v Barceloni februarja letos, so prepričali štiri proizvajalce mobilnih telefonov (Alcatel, ZTE, LG Electronics in Huawei) in osemnajst operaterjev v razvoj izdelkov, ki bodo uporabljali Firefox OS.

Sedaj pa Mozilla cilja še na tablične računalnike. Kot poroča Reuters, se s Foxconnom dogovarjajo o proizvodnji tabličnega računalnika, ki bo poganjal Firefox OS. To ni tako nemogoče, saj Foxconn več kot polovico svojih prihodkov ustvari s proizvodnjo za Apple; v zadnjem četrtletju je prodaja iphonov in ipadov nekoliko upadla, prevelika odvisnost od enega naročnika pa nikoli ni dobra. Zato so povsem verjetne neuradne navedbe, da lahko iz Foxconna pričakujemo tablice s Firefox OS. Wall Street Journal je v ponedeljek pisal, da se Foxconn diverzificira in da tako išče nove naročnike kakor se pripravlja tudi na proizvodnjo elektronike pod lastno znamko.

Telefoni s tem operacijskim sistemom so se pojavili prejšnji mesec, ko je špansko podjetje Geeksphone začelo prodajati dva modela. Resda sta namenjena bolj razvijalcem, ki lahko preizkušajo aplikacije za Firefox OS, medtem ko več telefonov pričakujemo do konca leta. Več o novem tabličnem računalniku pa bo znanega prihodnji ponedeljek, ko Mozilla in Foxconn pripravljata tiskovno konferenco. Do takrat pa uradnih komentarjev ne dajeta.