Umrl je John McAfee

Matej Huš

24. jun 2021 ob 23:47:56

V zaporu v Barceloni je včeraj umrl John McAfee, ki je čakal na odločitev o izročitvi ZDA zaradi obtožb o utaji odavkov. Njegov odvetnik Javier Villalba je potrdil, da si je McAfee vzel življenje, saj se je po devetih mesecih v zaporu obesil. Pridržali so ga 3. oktobra, ko se je na letališču v Barceloni skušal vkrcati na let za Carigrad. Špansko sodišče je to sredo odločilo, da McAfeeja lahko izročijo ZDA, kjer bi 75-letnik verjetno po obsodbi preostanek svojega življenja preživel v zaporu. ZDA bodo seveda pregon sedaj opustile.

McAfee je živel intenzivno in burno življenje. Leta 1987 je ustanovil podjetje McAfee Associates, ki je pripravilo enega prvih komercialnih protivirusnih programov. Podjetje, ki je bilo svoj čas sinonim za antivirus, je McAfee zapustil leta 1994. Kasneje je prodal tudi delež v podjetju, in sicer preden je Intel kupil podjetje za 7,8 milijarde dolarjev. Ko je zapustil podjetje, je McAfee ustanovil podjetje za aplikacijo PowWow, ki je bila ena prvih aplikacij za hipno sporočanje. Leta 2000 je investiral v podjetje ZoneAlarm, ki je razvijalo požarni zid. Kasneje je iskal še različne bolj ali manj odpuljene poslovne priložnosti, od antibiotikov na osnovi zelišč do D-Centrala.

Če pustimo ob strani njegovo poslovno življenje, je McAfee živel nekonvencionalno. Na naslovnice se je prebil leta 2012, ko so ga v Belizeju iskali zaradi nekega umora, zaradi česar je pobegnil iz države. McAfee je bil aretiral tudi v Gvatemali, kamor je nezakonito vstopil, a so ga potem izpustili.

A zgodba o Johnu McAfeeju se začne bistveno prej. Rodil se je v Virginiji očetu cestnemu nadzorniku in materi bančni uslužbenki. Njegov oče je imel težave z alkoholom in pretežko roko, nato pa se je, ko je bilo Johnu 15 let, ustrelil. John McAfee je kasneje dejal, da ga vedno nosi s seboj. Na fakulteti je tudi sam zabredel v težave z alkoholom, preživljal pa se je s prodajo naročnin za revije od vrat do vrat. Kasneje je diplomiral in se leta 1968 vpisal na doktorski študij matematike, a so ga kasneje vrgli z univerze, ker se je zapletel s svojo dodiplomsko študentko. Kasneje se je z njo sicer poročil. Nato se je preživljal s programiranjem na luknjaste kartice za Univac, kasneje pa je zaradi marihuane spet prišel navzkriž z zakonom.

S ponarejenim življenjepisom se je pridružil podjetju Missouri Pacific Railroad, kjer je programiral sistem za urejanje voznega reda vlakov. A ker je leta 1969 začel uživati LSD, preden je šel v službo, kasneje pa še DMT. Ko je nekega dne vzel preveč, je pobegnil iz službe in se ni več vrnil. Kasneje je poizkusil tudi kokain in veliko alkohola. Kasneje so mu Anonimni alkoholiki pomagali, da je za nekaj let opustil pijačo. Ko je dejal v Lockheedu, je slišal za enega prvih virusov, ki sta ga leta 1986 iz Pakistana v svet izpustila dva brata. Dobil je idejo, ustanovil podjetje McAfee Associates in se lotil antivirusnega posla. Do leta 1990 je protivirusnik uporabljala več kot polovica podjetij Fortune 100, podjetje pa je ustvarjalo 5 milijonov dolarjev letno samo iz licenc. Pomagala mu je lastna pojava, širjenje paranoje; kupil je avtodom in vanj nabasal računalnike, pa je imel prvo "protivirusno pandemično enoto". Pač, vse za publiciteto.

Ko je leta 1992 napadel virus Michelangelo, je McAfee po vseh televizijah razlagal, da lahko virus uniči več milijonov računalnikov po svetu. Podjetje je začelo kotirati na borzi, John McAfee je imel več kot 80 milijonov dolarjev premoženja. Do leta 2002 je z drugo ženo Judy živel sorazmerno normalno življenje kalifornijskega poslovneža. Po drugi ločitvi leta 2002 je postajal čedalje manj predvidljiv. Po letu 2008 ga je močno prizadela tudi finančna kriza, zaradi česar mu je začelo zmanjkovati denarja za financiranje svojega luksuznega življenjskega sloga. Do leta 2009 je odprodal praktično vso premoženje (vključno z zasebnim letališčem v Novi Mehiki). Preselil se je v Belize, kjer je leta 2010 kupil posestvo na močvirnatem območju. V izsuševanje je vložil več kot milijon dolarjev. Njegovi nakupi in zanimanja so bili ekstravagantni. Čeprav ni znal igrati, si je kupil velikanski klavir. Zbiral je tibetansko umetnost, za ohranjanje mladosti si je vsak dan vbrizgaval testosteron, ukvarjal se je s proizvodnjo cigar itd.

Tedaj je srečal mikrobiologinjo Allison Adonizio in se navdušil še nad biološkimi virusi. Ponudil ji je službo, in sicer je zanjo zgradil laboratorij v več deset tisoč dolarjev vredno opremo. Adonizio je pustila službo v Bostonu in se preselila v Belize. McAfee pa je hitro ugotovil, da gre znanost prepočasi zanj, zato je že iskal nove vznemirljive pustolovščine. Veliko časa je preživljal v mestu Orange Walk, kjer se je rad zadrževal v salonu Lover's Bar. Kasneje mu je lastnik tega bara predstavil 16-letno Amy Emshwiller, ki je nekaj časa živela z njim. Njen cilj je bil od njega iztisniti čim več in McAfee je to vedel. Neke noči ga je Emshwiller skušala ustreliti in jo popihati s čim več denarja, a ga je zgrešila. Kasneje se je odločil, da je bolje, da Emshwiller živi drugje, zato ji je zgradil hišo dober kilometer stran v vasi Carmelita. Njegovo dekle, Jennifer Irwin, ki je bilo z McAfeejem že 12 let, nad vsem te seveda ni bilo navdušeno.

V resnici pa je bila vas Carmelita eno glavnih mest za trgovino z mamili. In tako je McAfee, ki mu je vse skupaj delovalo kot Divji zahod, v Carmeliti začel delati red - vsaj tako je menil. Policistom je nakupil opremo, od pušk do solzivca, in jih celo plačeval, da so izven delovnega časa patruljirali kot nekakšna zasebna varnostna služba. Sčasoma je McAfee kar sam postal neuradni šerif mesta, ki je ustavljal sumljive avtomobile, od kriminalcev zahteval puške. Hkrati je postajal čedalje bolj paranoičen, prepričan je bil, da mu sledijo in da farmacevtska podjetja želijo informacije o raziskavah, ki jih Adonizio še vedno izvaja v njegovem laboratoriju. Ta je sčasoma zapustila državo, saj je vse skupaj postajalo strašljivo - McAfee je imel polne vreče denarja, zunaj so stali oboroženi ljudje.

Policija je 30. aprila 2012 izvedla racijo, ker so iskali laboratorij za pripravo metamfetaminov. McAfeejevo vedenje je zbujalo velik sum, a mamil niso našli. McAfeeja so sicer aretirali zaradi posedovanja neprijavljenega orožja, a so ga po eni noči izpustili. Z McAfeejem je živelo pet mladih deklet, vsaka je imela svoj bungalov, je dejal.

Situacija se je zapletla novembra 2012, ko so našli ubitega McAfeejevega soseda, s katerim je bil ta v sporu. McAfee je bil osumljenec, zato je zbežal iz države - sam pravi, da so mu želeli vse podtakniti. Pobegnil je iz države, se skril v Gvatemalo, kjer so ga odkrili zato, ker je novinar Vicea objavil njegovo sliko, s katere je pozabil pobrisati geopodatke. Ko so ga aretirali in izgnali, je pobegnil nazaj v ZDA. Tam se je spoprijateljil s tri desetletja mlajšo Janice Dyson, ki je delala kot spolna delavka, in se z njo leta 2013 tudi poročil.

Zadnja leta (po 2019) je bil McAfee spet na begu pred ameriškimi oblastmi, ki so ga iskale zaradi neplačevanja davkov. Trdil je, da jih ne plačuje iz ideoloških razlogov. V Tennesseeju so obtožili utaje davkov, v New Yorku so ga obtožili sodelovanja v prevari iz kriptovalut. Aretirali so ga lani oktobra in odtlej je bil v španskem zaporu. Nikoli ga ni zapustil.