Intel kupuje McAfee

Matej Huš

20. avg 2010 ob 08:35:17

Intel se pripravlja na največji nakup v svoji zgodovini. Za 7,7 milijarde dolarjev kanijo prevzeti McAfee, ki ga poznamo predvsem po izdelkih za zaščito računalnika, tj. protivirusnih programih in požarnih zidovih. Intel je včeraj objavil, da so podpisali pogodbo o prevzemu, s katero se strinjata upravna odbora obeh podjetij. Za delnico bodo plačali 48 dolarjev, kar predstavlja 60-odstotno premijo na borzno ceno pred objavo prevzema.

McAfee bo postal del Intelove divizije Software and Services Group, so napovedali v Intelu, a analitikov to ni prepričalo. Peter Firstbrook iz Gartner in Stamford se čudi, saj med McAfee in Intelov ne vidi prav nobene sinergije. Špekulira celo, da bodo kratkoročno pridobili McAfeejevi tekmeci, predvsem Symantec, saj bo McAfee vsaj nekaj časa nepozoren. Medtem Intelov izvršni direktor Paul Otellini poudarja, da so se za to potezo odločili v veri, da je varnost postala ključna komponenta (spletnega) računalništva. S hitro in obsežno rastjo interneta se je tja preselil velik del naših življenj in McAfee bo v Intel prinesel sveže moči v obliki nadarjenih ljudi, ki so na tem področju najboljši.

McAfee je lani zabeležil dve milijardi dolarjev prihodkov in več kot sto milijonov dolarjev dobička. Hkrati se Intel zaveda, da bo v prihodnosti vedno več naprav neposredno priključenih na internet, tako da bodo morale imeti vgrajeno zaščito. Sedaj jih je približno milijarda, v prihodnjih desetih letih pa naj bi jih bilo petdesetkrat več, ocenjuje tudi McAfeejev izvršni direktor Dave DeWalt. Poleg tega podjetji že dlje časa sodelujeta, še posebej intenzivno v zadnjem poldrugem letu. Prvi izdelek, ki bo plod delovanja McAfeeja kot podružnice Intela, bomo dočakali že v začetku prihodnjega leta, a niso želeli razkriti, kateri to bo.