FURS pri kriptovalutah predlaga 10-odstotno obdavčitev glavnice

Matej Huš

30. avg 2021 ob 17:18:46

Kriptovalute trenutno v Sloveniji niso hudo obdavčene, a se to utegne spremeniti. FURS je predlagal spremembe davčne zakonodaje, ki bi uvedle 10-odstotno obdavčitev celotnega zneska, ki si ga posameznik izplača iz kriptovalut, poroča RTV. Gre za radikalno spremembo pri obdavčitvi tako kriptovalut kakor vseh drugih dohodkov, kar FURS utemeljuje z velikim številom kriptovalut in transakcij, ki jih izvedejo zavezanci.

Trenutno dobički iz nakupa in prodaje kriptovalut in vmesnih menjav fizičnih oseb, ki tega ne opravljajo kot dejavnost, niso obdavčeni. To početje se obravnava podobno kot nakup in prodaja drugih valut, denimo dolarjev ali evrov, ki lahko med lastništvom zrastejo ali upadejo. Obdavčitev se izvede šele, če FURS oceni, da gre za dejavnost, ki jo je potrebno tudi primerno pravnoformalno urediti (npr. prek s.p.-ja). Tudi tedaj se obdavči dobiček po pobotanju izgub. Kriptovalute, ki jih pridobimo z rudarjenjem, so normalno obdavčene kot drugi dohodek, pri čemer ne moremo uveljavljati znižanja davčne osnove za povezane stroške, denimo energijo ali nakup grafičnih kartic. Podjetja in posamezniki z dejavnostjo so obdavčeni, kot so sicer pri svoji dejavnosti (po dejanskem rezultatu, normirano itd.).

FURS-ov novi predlog pa bi uvedel popolnoma drugačno ureditev. Namesto doseženega dohodka, v primeru kriptovalut torej dobička iz prodaje (ali rudarjenja), bi bil obdavčen celoten znesek, ki si ga posameznik izplača. To pomeni, da bi posameznika, ki vloži 1000 evrov in si izplača 2000 evrov, plačal 200 evrov davka. Enak davek bi plačal tudi posameznik, ki vloži 1800 evrov in si izplača 2000 evrov. Takšnega obdavčevanja kapitala v Sloveniji praktično ni, saj se vse ostalo trgovanje obdavči glede na dobiček.

FURS ni pristojen za spremembe zakonodaje. Lahko poda predloge, zakonske predloge pa pripravi vlada (upravičeni predlagatelji so tudi drugi, denimo parlament). Zakonodajo sprejema državni zbor z večino navzočih poslancev, ki glasujejo.