Alan Turing pomiloščen

Matej Huš

24. dec 2013 ob 15:48:35

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes pomilostila Alana Turinga, očeta modernega računalništva in kriptografije, ki je bil obsojen zaradi velike nespodobnosti. Turing je bil eden ključnih mož pri britanski zmagi v drugi svetovni vojni, saj je skupaj s sodelavci v Bletchley Parku razbil nemško šifrirno napravo Enigma. V zasebnem življenju Turing ni imel sreče, saj je bila tedaj v Veliki Britaniji homoseksualnost kazniva, zaradi česar je bil Turing obsojen. Po obsodbi je bil leto dni na eksperimentalnem zdravljenju, ki ga danes poznamo pod imenom kemična kastracija in je negativno vplivala na Turingovo zdravje, nato pa je napravil samomor s cianidom.

Leta 1954, ko je Turing umrl, so bili pač precej drugačni časi kot danes. Britanski premier se je leta 2009 Turingu javno opravičil, a pravnoformalno je bil Turing še vedno kriv (ne da bi ga to kaj motilo, saj je mrtev že 59 let). Kljub temu so se Britanci čutili obvezani vsaj nominalno popraviti krivico, zato se je na spletu oblikovala peticija za Turingovo pomilostitev, ki jo je podpisalo več kot 30.000 ljudi (Turinga so poizkusili spraviti tudi na bankovec za deset funtov, kar pa ni uspelo). V Veliki Britaniji so spletne peticije na uradnih vladnih strežnikih, ki jih podpisujejo ljudje z digitalnimi certifikati, resna zadeva. Če namreč zbere 100.000 podpisov, se o njej razpravlja v spodnjem domu angleškega parlamenta.

Kljub temu so lani v Veliki Britaniji pripravili zakonski osnutek za pomilostitev Alana Turinga, ki je v treh členih predvideval njegovo pomilostitev. Zakon nato ni bil potrjen, ker bi bilo res malo nenavadno pomilostiti le enega človeka. Se je pa to vseeno zgodilo, saj je kraljica danes razglasila posmrtno pomilostitev Alana Turinga, s čimer je Velika Britanija oprala en črn madež iz svoje zgodovine. Vsi sicer nad tem niso navdušeni, saj se postavlja vprašanja, zakaj so pomilostili le Turinga, ne pa tudi vseh ostalih, ki so bili v tistih časih obsojeni zaradi istega kaznivega dejanja. Navsezadnje, Turing je tedaj pač kršil zakon, ne glede na neživljenjskost zakona. Kakorkoli že, kraljica ima možnost, da posameznika pomilosti, če ni kriv in če pomilostitev zahteva nekdo z upravičenim interesom. V tem primeru to ni res, a je Turinga vseeno pomilostila. S tem se je Velika Britanija, sicer 61 let prepozno, pa vendarle, opravičila človeku, ki je dal ime osnovnemu konceptu računskega stroja.