Na Otoku predstavniki 28 držav sprejeli deklaracijo o varnosti v umetni inteligenci

Matej Huš

1. nov 2023 ob 16:53:27

V Bletchley Parku v Veliki Britaniji se je končal prvi mednarodni vrh o varnosti umetne inteligence (AI Safety Summit), na katerem je sodelovalo 28 držav. Države so vrh sklenile s sprejetjem deklaracije o razvoju tehnologije v prid človeštva na zaupanja vreden in odgovoren način. Deklaracijo so podpisale tudi ZDA, EU, Kitajska, Velika Britanija, Brazilija, Indija in Saudova Arabija. Dvodnevni dogodek je gostil britanski premier Rishi Sunak.

Bletchleyska deklaracija prepoznava možnost, da bi napredna umetna inteligenca povzročila resno, lahko celo katastrofalno škodo. Tveganja najlaže obvladujemo z mednarodnim sodelovanjem, zato pa je potrebna tudi regulacija. Medtem ko se države niso strinjale, v kolikšnem obsegu je regulacija potrebna, se strinjajo, da brez nje ne bo šlo. Evropska unija je na tem področju vodilna, saj bo v EU regulirana prek krovnega zakona. Tudi ZDA se pomikajo v to smer, potem ko je ta teden predsednik podpisal izvršni ukaz o regulaciji umetne inteligence.

Vrha se poleg predstavnikov 28 držav udeležujejo tudi vodilni iz podjetij, ki so na tem področju vodilna. V Bletchley Park so prispeli tudi Sam Altman iz OpenAI, Elon Musk, Marc Benioff iz Salesforcea, James Manyika in Demis Hassabis iz Googla ter Rene Haas iz ARM-ja. Prihodnji vrh bo virtualno potekal v organizaciji Južne Koreje čez šest mesecev, naslednjega v živo pa bo ob leto osorej priredila Francija.