Turingova nagrada letos utemeljiteljema prevajalnikov

Matej Huš

31. mar 2021 ob 22:16:09

Računalniško združenje ACM (Association for Computing Machinery) je razglasilo letošnja prejemnika Turingove nagrade, ki je v računalništvu približna ustreznica Nobelove nagrade in nosi milijon dolarjev nagrade. Letos jo prejmeta Jeffrey Ullman in Alfred Aho, ki sta opravila pionirsko delo na področju prevajalnikov in algoritmov. Ullman je zaslužni profesor računalništva na Stanfordu, Aho pa na Columbii. V uradni utemeljitvi letošnje nagrade piše, da se podeli za fundamentalne algoritme in teorijo, na katerih temelji izvedba programskih jezikov, ter sintezo rezultatov v njune vplivne knjige, ki so izobraževale generacije informatikov.

Programski jeziki so dandanes vse bolj intuitivni in zmogljivi, predvsem pa prilagojeni najrazličnejšim namenom uporabe. Z njimi pišemo kodo, ki krmili vse od pametnih telefonov do avtomobilov in superračunalnikov. Ključna infrastruktura pa so prevajalniki, ki višjenivojsko kodo prevajajo v strojno kodo ničel in enic, ki jo razumejo procesorji. Brez prevajalnikov računalništvo ne bi zmoglo razvoja, ki je odgovoren za prodor v vse pore družbe. Ullman in Aho sta ključno prispevala k razvoju modernih prevajalnikov. Spoznala sta se leta 1963, ko sta stopila v prvi letnik podiplomskega študija računalništva na Princetonu. Po zaključenem doktoratu sta se zaposlila v Bell Labs, ki je bil tedaj eden najboljših raziskovalnih laboratorijev v zasebnem sektorju.

Turingove nagrade podeljujejo od leta 1966. Poimenovane so po znamenitem britanskem matematiku Alanu Turingu, ki je širši javnosti najbolj poznan po svojem prispevku k razbitju šifre za nemško Enigmo med drugo svetovno vojno. Turing je sicer eden izmed očetov računalništva. Zamislil si je abstrakten algoritemski sistem, ki se še danes imenuje Turingov stroj in predstavlja konceptualni model računalnika. Britanski odnos do Turinga je bil sicer za časa njegova življenja neprimeren, saj so ga obsodili zaradi velike nespodobnosti in poslali tudi na prisilno zdravljenje. Zato so se mu leta 2009 uradno opravičili, leta 2013 pa so ga še pomilostili, s čimer je država poskusila izprati črn madež iz svoje zgodovine.