Evropska komisija Samsung obtožuje zlorabe prevladujočega položaja

Matej Huš

23. dec 2012 ob 16:11:41

Evropska komisija je včeraj po pričakovanjih Samsungu poslala izjavo o nasprotovanju, v kateri ga opozarja na kršitev protimonopolne zakonodaje v EU. Preiskava, ki je potekala od januarja letos, je odkrila, da Samsung zelo verjetno zlorablja prevladujoč tržni položaj na nedovoljen način. Gre za izsiljevanje pri licenciranju patentov.

Samsung je lastnik večjega števila patentov, ki sodijo v skupino SEP (standard-essential patents). To pomeni, da ti patenti pokrivajo funkcionalnosti, ki so nujno potrebne za izdelavo standardiziranih tehnologij. V teh primerih je razpolaganje s patentom omejeno na način, da mora lastnik patenta konkurenci omogočiti licenciranju po poštenih, razumnih in nediskriminatornih pogojih (FRAND). Komisija Samsung obtožuje, da Applu ni želel licencirati patentov za tehnologije standarda 3G UMTS po pogojih FRAND, čeprav si je Apple za to prizadeval, ampak so ga izsiljevali z visokimi cenami. Samsung je leta 1998 podal zaveze, da bo omenjene patente ponudil v uporabo ostalim, sicer 3G UMTS bržkone sploh ne bi bil postal evropski standard.

Izjava o nasprotovanju ne prejudicira končne odločitve in ni dokaz o krivdi. Obtožena stran ima sedaj možnost, da se pisno izjasni o svoji strani zgodbe in/ali priča v pred Komisijo v živo. Ta bo šele zatem sprejela končno odločitev. Če bo Samsung spoznan za krivega, mu grozi kazen do 10 odstotkov letnega prometa.