Izšel je Xbox One

Matej Huš

23. nov 2013 ob 11:35:47

Dvoboj titanov se je začel. Sonyjev Playstation 4 je izšel v začetku tedna, danes pa je na prodajne police priromal njegov največji konkurent, Mirosoftov Xbox One. Za razliko od Japoncev so Redmondovci novo konzolo začeli prodajati po večjem delu sveta sočasno, tako da jo lahko v Evropi že dobite. Slovenija ne spada v razvito Evropo, če vprašate Microsoft, zato Xbox One uradno pride prihodnje leto. Neuradno je že tu.

Microsoft je pripravil intenzivno reklamno kampanjo, s katero je splavil novo konzolo. Zavzeli so reklamne panoje na Times Squaru v New Yorku, medtem ko so na londonskem Leicester Squaru pripravili dvourno predstavitev. Z interneta lahko snamete celo obvestilo o bolniškem staležu zaradi igranja konzole.

Resnejše je seveda vprašanje, ali je Xbox One boljši, enak ali slabši od Playstationa 4. Prvi testi kažejo, da sta konzoli približno enako sposobni, saj med grafiko ni vidne razlike. Še več, trenutni naslovi iger so zgolj za odtenek boljše grafike kakor na starejših Xbox 360 in Playstation 3, čeprav se bo to s časom gotovo spremenilo v prid novejših naprav. Tako glavna razlika odpade na naslove - za Xbox One so ta hip ekskluzivno na voljo Crimson Dragon, Dead Rising 3, Fighter Within, Forza Motorsport 5, Killer Instinct, Lococycle, Peggle 2, Powerstar Golf, Ryse: Son of Rome in Zoo Tycoon, poleg njih pa še standardne franšize, na primer FIFA 14, Call of Duty: Ghosts in Assassin’s Creed IV: Black Flag - ter ceno, ki je v Sonyjevo korist. Playstation 4 stane 400 evrov, Xbox One pa stotaka več. Res pa je, da v paketu s slednjim dobimo Kinect.

Strahovi, ki jih je Microsoft v začetku razpihoval s hudimi omejitvami DRM in glede posojanja iger, prodaje rabljenih iger in regijske zaščite, so se razblinili že pred meseci. Xbox One bo podpiral igranje iger brez internetne povezave, še vedno jih bo mogoče namestiti tudi z zgoščenk, ki jih bo ne glede na njihovo zgodovino mogoče prodati ali pokloniti dalje, regijske zaščite ne bo itn.

Microsoft za razliko od Sonyja cilje širše. Playstation 4 je namenjen prvenstveno igranju iger, medtem ko je Xbox One namenjen zabavi na sploh. To resda vključuje igranje iger, a po drugi strani tudi gledanje filmov, brskanje po spletu itn. Xbox One je pač narejen za dnevno sobo.

Za sodbe je čas še preuranjen. Grafika je podobna. Igre so nekatere iste, druge različne. Cena je primerljiva (če upoštevamo nov Kinect, medtem ko ima PS4 nov krmilnik).

Kogar zanima strojna oprema, čeprav ta pri konzolah ni tako bistveno kot pri namiznih računalnikih, ker se pač dolga leta ne spreminja in morajo igre delati na konzoli, kakršna je ta tovarniška, si jo lahko ogleda. Xbox One bo obremenjen požrl 100 W energije in se segrel vse do 40 °C (na ohišju). Hlajenje ni glasno, saj AMD-jevega APU-ja družine Jaguar s taktom 1,75 GHz (grafično jedro frekvence 863 MHz) res ni težko hladiti. Diska je 500 GB, razširitve pa ni. Ima Blu-ray, vse mogoče priključke (mreža, USB, televizor itn.) in - Kinect. O njem je bilo prelitega že mnogo črnila. Novi Kinect je še boljši od starega in čeprav Xbox One deluje tudi brez, je šele z njim tisto pravo. Kinect je resnično futurističen - ob vstopu v prostor prepozna, katera oseba je vstopila, tako zmogljiva je kamera z ločljivostjo 1080p. Nekateri se nad novim načinom krmiljenja s kriljenjem sicer pritožujejo, a ko se ga navadimo, postane enostavno in logično.

Vojna se je torej šele dobro začela. Prvo bitko je dobil Sony, a do rezultata je še daleč. Navsezadnje se je prvikrat zgodilo, da sta Microsoft in Sony izdala novi konzoli v razmaku tedna dni - po navadi se je ta meril vsaj v mesecih, če ne v letih.