Google bo plačal 17 milijonov dolarjev

Matej Huš

19. nov 2013 ob 17:59:07

Google je dosegel poravnavo s 37 ameriškimi zveznimi državami zaradi kršitve zasebnosti. Plačal bo 17 milijonov dolarjev, pri čemer pa Google ne bo priznal krivde.

Gre za znamenit proces s piškotki v Safariju, s katerimi je Google obšel voljo uporabnikov in jim sledil. Brskalnik Safari namreč privzeto blokira piškotke z domen, s katerimi uporabnik ne interagira. Zato je Google na strani namenoma naložil element iframe in poslal obrazec, kar je Safari razumel kot interakcijo s to spletno stranjo in dovolil shranjevanje Googlovih piškotkov na računalnik.

Zaradi tega je Google že lani plačal 22,5 milijona dolarjev, za kar so se dogovorili v poravnavi s FTC-jem. FTC je tedaj sprožil civilni postopek, ker Google ni spoštoval predhodnega dogovora. Leta 2011 je namreč Google FTC-ju obljubil, da ne bo sledil uporabnikom Safarija, če ti tega nočejo, pa se tega niso držali.

Sedaj mora Google mošnjiček razvezati še ameriškim zveznim državam. Z novo poravnavo sta zadovoljni obe strani. Google je izrazil zadovoljstvo in dodal, da je Google ustrezno ukrepal, da se kršitev ne ponavlja več. Nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da je 17 milijonov dolarjev za Google drobiž, saj toliko dobička pridela v slabih treh urah poslovanja. Tožilec Eric Schneiderman iz New Yorka pa je tudi zadovoljen s poravnavo.