LulzSecov heker obsojen na 10 let zapora

Matej Huš

17. nov 2013 ob 13:11:09

Newyorško okrožno sodišče je Jeremyja Hammonda, znanega pod hekerskim vzdevkom anarchaos, obsodilo na najvišjo zagroženo kazen 10 let zapora zaradi vdora v Stratfor, ki se je zgodil leta 2011. Hammond je maja priznal vdor in se izrekel za krivega. Tožilstvo se je tedaj v zameno odreklo pregonu ostalih kaznivih dejanj. Ker je Hammond v priporu že poldrugo leto in ker je vdor priznal, smo pričakovali sorazmerno milo kazen. Zgodilo pa se je ravno nasprotno.

V napadu na slabo zaščitene Stratforjeve strežnike so decembra 2011 Hammond in sodelujoči pridobili pet milijonov elektronskih sporočil, 600.000 številk kreditnih kartic in povzročili škodo podjetju z izbrisom podatkov. S kartic so v dobrodelne namene nakazali 700.000 dolarjev.

Obramba je primerjala Hammonodovo početje z borci proti suženjstvu in apartheidu, češ da se je boril proti zasebnemu podjetju, ki opravlja funkcije obveščevalne agencije, ni pa se osebno okoristil. Hammond je enkrat tudi vdrl v Applovo prodajalno in na vse zaslone postavil finančni izkaz podjetja, da bi stranke videle Applovo silno bogastvo. Potem je popoldne preživel v trgovini in osebju pomagal krpati sistem, da bi bil v prihodnje varnejši. Skratka, obramba je Hammonda poizkusila predstaviti kot modernega Roobina Hooda.

Hammonda je izdal heker Sabu, za katerega se je izkazalo, da je dlje časa sodeloval s FBI-jem. Na sodišču je bilo polno Hammondovih podpornikov, ki so tudi poizkušali priti do besede, a tega seveda niso smeli, ker so bili med občinstvom. Sodišče je nato razsodilo, da Hammondovih dejanj ni mogoče enačiti s političnim manifestom ali bojem za pravice, saj je bil že leta 2006 v zaporu zaradi internetnega napada, pa ga to ni izučilo. Z vdori je povzročal škodo in uničeval podatke. Vdiral je tudi v druge ustanove in organizacije, ki nimajo politične konotacije. Zaradi tega je sodišče odločilo, da ga obsodi na najvišjo možno kazen 10 let zapora. Po tem času bo še tri leta tekla preizkusna doba, ko bo moral obiskovati program za odvajanje od zasvojenosti, hkrati pa mu bodo (na njegove stroške) preverjali ves internetni promet. Prav tako v tem času ne bo smel uporabljati šifriranja, tako za komunikacijo kakor za shranjevanje podatkov. Plačal bo še 2,5 milijona dolarjev odškodnine Stratforju.