Aretirana peterica kolovodij LulzSeca, vodja ves čas sodeloval s policijo

Matej Huš

6. mar 2012 ob 19:15:34

Policija je danes v ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem aretirala pet pripadnikov hekerske skupine LulzSec, za katere verjamejo, da so bili glavni v celotni organizaciji. Uradno je bil sicer LulzSec razpuščen lani junija, a so se policijske preiskave z aretacijami nadaljevale, prav tako pa tudi aktivnosti LulzSeca.

Danes so aretirali dva osumljenca iz Velike Britanije (Ryan Ackroyd in Jake Davis iz Londona), dva iz Irske (Darren Martyn in Donncha O’Cearrbhail) in enega Američana (Jeremy Hammond iz Chicaga), ki naj bi bili hrbtenica in glava organizacije. Hammonda obtožujejo, da je odgovoren za vdor v Stratfor, je FBI zapisal v izjavi za javnost. Ker je poleg tega tudi član Anonymousa, bo dobil ločeno (in razširjeno) obtožnico.

Poleg tega so razkrili tudi identiteto vodilnega člana z vzdevkom Sabu, ki je bil ves čas brezposelni oče dveh otrok Hector Xavier Monsegur. Izkazalo se je, da je od junija lani sodeloval s policijo pri pregonu preostalih članov, poleg tega pa je tudi vidni član skupine Anonymous.

Monsegur je 28-letni priseljenec iz Portorika, ki je živel na newyorškem East Sidu. Policija je njegovo identiteto odkrila lanskega maja s sledenjem IP-naslovu v spletni klepetalnici. Nato so ga štiri tedne opazovali, nakar je zanj ugotovila konkurenca in ga v hekerski srenji javno izpostavila. Da ne bi pobrisal vseh dokazov, ga je policija junija lani aretirala. Avgusta se je na sodišču izrekel krivega v 12 točkah obtožnice v zvezi z nepooblaščenimi vdori v računalniške sisteme, a je bila obtožnica do danes sodno zapečatena. Monsegur je bil član Anonymousa, potem pa je lani maja ustanovil skupino LulzSec, ki je odgovorna za napade na Sony, novozelandsko PBS, ameriški Senat itd. Policija trdi, da je kot ustanovitelj LulzSeca po aretaciji ves čas sodeloval z njimi in jim dostavljal koristne informacije, ki so vodile do aretacij ostalih članov in manjše škode na infrastrukturi.