Član LulzSeca priznal vdor v Stratfor

Matej Huš

29. maj 2013 ob 22:33:21

Član hekerske skupine LulzSec Jeremy Hammond, bolje poznan pod vzdevkom anarchaos, je priznal vdor v Stratfor. Pred letom dni se je Hammond zagovarjal kot nedolžen, sedaj pa se je izrekel za krivega. Odločitev je povsem pragmatična.

Hammondu namreč poleg trenutnega sodnega postopka, v katerem mu očitajo več kaznivih dejanj, grozijo še novi. Četudi bi se uspel iz tega izvleči, bi slej ko prej kakšnega izgubil, je povedal. Po njegovih besedah je tožilstvo napihnilo povzročeno škodo, zato bi mu grozilo do 30 let zaporne kazni. Sedaj pa se je dogovoril, da prizna vdor po eni točki obtožnice, s čimer mu grozi do 10 let zaporne kazni. Tožilstvo se je odreklo pregonu ostalih kaznivih dejanj. Poleg tega bo Hammond plačal 250.000 dolarjev odškodnine, se je sporazumel.

Glede na to da je v priporu že 15 mesecev, je pričakovati, da bo dobil milo kazen. Njegovi podporniki celo trdijo, da bi ga lahko sodišče obsodilo na le toliko zapora, da bi ga po vštetju pripora lahko kar izpustili. Bomo videli, vsekakor pa verjetno v zaporu ne bo odsedel 10 let. Spomnimo, da se je vdor v Stratfor zgodil leta 2011. Hammond je po vdoru o tem razpravljal z vodjo skupine Sabujem in na njegove strežnike je tudi shranil pridobljeni material. Stratfor je imel zelo slabo zaščitene sisteme, tako da so napadalci pridobili več gigabajtov podatkov, osebne informacije in tudi številke kreditnih kartic, s katerih so v dobrodelne namene nakazali približno milijon dolarjev.