Izšel je PlayStation 4

Matej Huš

16. nov 2013 ob 17:07:24

V petek je Sony začel prodajo svoje nove igralne konzole PlayStation 4. Prvi se nove igračke veselijo Američani, medtem ko bomo morali na Stari celini nanjo počakati do 29. novembra. Pretežni del sveta sicer dobi PS4 šele decembra, medtem ko na domači trg prispe šele februarja prihodnje leto. Kakorkoli, izid v ZDA pomeni, da skrivnosti ni več, dasi smo večinoma že vedeli.

Bistvena prednost je seveda očitna - največji konkurent, Microsoftov Xbox One, izide šele prihodnji petek in to skoraj po celem svetu hkrati. To postavlja zanimivo razliko med Evropo in Severno Ameriko. Pri nas bo Xbox One na voljo teden dni pred PS4, medtem ko bo v ZDA ravno obratno. Druga pomembna razlika je cena: PS4 bo 100 evrov cenejši od Xbox One, saj bo stal le 400 dolarjev. Američani so za PS4 navdušeno stali v dolgih vrstah, pa tudi predprodaja je šla bistveno bolje.

Na spletu tako že najdemo vrsto recenzij, opisov in ocen nove konzole, čeprav bomo morali na pravo sliko počakati še en teden. Ifixit je PS4 seveda razstavil.

Kar se tiče zunanjega videza, porabe energije in gretja. PS4 je lažji od predhodnika, saj tehta vsega slabe tri kilograme. Pri najbolj brutalnem igranju iger porabi 150 W energije, sicer pa tam okoli 70-100 W, odvisno od početja. V stanju pripravljenosti potrebuje 10 W. Kljub temu se PS4 ne pregreva, kakor se je dogajalo prototipom, čeprav hladen vseeno ni. Kljub temu je precej tišji od predhodnika. Videz je najbolj subjektivna kategorija, a Sony se je potrudil pri oblikovanju in črn paralelopiped res deluje sveže in elegantno.

O tehničnih specifikacijah smo že pisali. Poganjata ga dva štirijedrnika x86-64 iz AMD-ja ter GPU serije Radeon s frekvenco 800 MHz, ki ima 18 računskih enot s skupno močjo 1,84 TFLOP/s. Skupaj s pomnilniškim krmilnikom in dekoderjem za video je vse skupaj združeno v enem čipu (SoC). PS4 bere Blu-raye, sicer pa ima 500 GB prostora na disku. Vse to pomeni, da je grafika v igrah boljša kot v katerikoli konzoli doslej - videli bomo kako bo z Xbox One - a je preskok manj očiten, kot je bil v prejšnji generaciji. Med zelo pozitivne lastnosti štejemo še krmilnik DualShock 4, ki je zelo ergonomično oblikovan in povsem primerljiv s konkurenco iz Xboxa 360, hkrati pa ima priključke za slušalke in vgrajen zvočnik.

Glavni minus je njegova osredotočenost le na igre, ki jih ta hip še ni veliko. Na PS4 namreč verzije iger za PS3 ne delujejo. Prav tako se pojavljajo poročila o novih PS4, ki so že pokvarjeni. Bilo naj bi jih pol odstotka, a jih Sony seveda zamenjuje. Končna ocena teh dni je, da gre za dobro konzolo, ki pa potrebuje še nekaj popravkov. A navsezadnje je bilo enako tudi s PS3, ki je v vseh teh letih dozorel v resnično dobro konzolo.