PlayStation 4 razkrit

cen1

11. jun 2013 ob 21:16:08

Sony je na včerajšnji konferenci dokončno razkril PlayStation 4. Po njihovi februarski konferenci, ki je bila precej skopa z detajli, se je na veliko razpravljalo kakšno pot bo Sony ubral glede nekaterih ključnih vprašanj, kot so rabljene igre in potreba po internetni povezavi. Prav tako niso predstavili same konzole. Sedaj je vse jasno.

Za začetek povejmo, da bo PS4 stal 100 dolarjev manj kot Xbox One. V ZDA bo za konzolo treba odšteti 399 dolarjev, v Evropi pa 399 evrov. Prodaja rabljenih iger ne bo omejena (za fizične medije), prav tako ne bo nobene zahteve po povezavi v internet. Po konferenci je bilo razkrito še, da je PS4 neodvisen do regije (region free) in da je 500 GB-trdi disk zamenljiv. Na teh področjih je PS4 popolno nasprotje Xbox One. Edina novica, ki ni požela navdušenja, je da bo za večigralski način potrebna naročnina PS+, ki pa bo stal manj kot pet dolarjev na mesec. Naročnine PS+ s PS3 se bodo avtomatsko prenesle na PS4.

Zunanji videz konzole spominja na PS2 in na Xbox One hkrati, s tem da je stranski profil paralelogram in ne pravokotnik. Storitve PlayStation Gaikai oblaka so najavljene za leto 2014, dovoljeval pa bo streaming PS Vita, PS4 in izbranih PS3 iger na konzolo. Na ta način bo delno odpravljen problem združljivosti za nazaj.

Poleg že najavljenih iger so bile na konferenci predstavljene Batman: Arkham Origins, Destiny, Final Fantasy XV, Kingdom Hearts III, The Order 1866, Mad Max in Elder Scrolls Online. Seznam vseh najavljenih iger za PS4 si lahko preberete tukaj.

Del konference je bil posebej namenjen indie razvijalcem, kjer so predstavili osem novih iger. Razvijalci bodo igre lahko objavljali sami, kar je še ena razlika v primerjavi z Microsoftom. Konferenco si lahko ogledate na uradnem PlayStation kanalu. Tukaj pa so uradna navodila, kako lahko svoje igre za PS4 delite s prijatelji.