Tudi v Sloveniji se obeta enotna cena knjig

Matej Huš

14. nov 2013 ob 19:32:58

Vlada je sprejela predlog Zakona o enotni ceni knjige (ZOECK), s katerim želi urediti stanje na trgu knjig, znižati cene knjig ter sedaj šibko okrepiti knjigarniško mrežo. Prvih šest mesecev bo cena novih knjig po Sloveniji enaka ne glede na prodajno mesto, če bo zakon potrjen v parlamentu.

Glavni poudarek novega zakona je uvedba šestmesečnega roka po izdaji knjige, v katerem mora biti knjiga na vseh prodajnih mestih končnim kupcem na voljo po enotni ceni. Založniki bodo še vedno imeli proste roke pri oblikovanju cene knjige, a bo ta potem morala veljati vsaj šest mesecev. Izjeme so popusti na naročilo celotne zbirke, naročilo in plačilo pred izidom (prednaročilo), do 20-odstotni sejemski popust (pri čemer zakon zelo natančno definira knjižni sejem kot prireditev, na kateri sodeluje vsaj 5 založnikov in traja največ 10 zaporednih dni) in enako visok popust na dogodkih, namenjenih predstavitvi knjige (promocijska predavanja, podpisovanje knjig ipd.). Razen teh izjem mora biti na območju Slovenije prodaja novih knjig končnim kupcem izvedena po enotni in vnaprej znani ceni (ki se lahko pri poštni dostavi poveča za znesek poštnine). Seveda to ne velja za nadaljnjo prodajo rabljenih knjig. Predmet te ureditve niso uvožene knjige v tujem jeziku, razen potrjenih učbenikov.

Zakon je pravzaprav zelo kratek, saj skupaj s prehodnimi in končnimi določbami obsega le 13 členov. Gre torej za rešitev po francoskem modelu, kjer je zakon le zelo splošen krovni akt, podrobnosti pa prepušča poslovnim subjektom. Ministrstvo za kulturo je zakon pripravilo na pobudo Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev, z njim pa se strinja veliko knjigarnarjev in založnikov. Knjigarnarji, zlasti manjši, dodajajo, da so bile knjige doslej mnogokrat cenejše v večjih knjigarnah, sedaj pa bodo vsi v enakem položaju. Dodajajo, da je knjiga kulturna dobrina, zato zanjo ne morejo veljati enaka pravila kot za ostalo blago; gre za zaščito kakovostne knjige.

Vprašanje je, ali bo takšen zakon pomagal pri znižanju cen knjig in ureditvi trga, kot to v utemeljitvi trdi vlada. Soroden, čeprav ne enak primer so cene goriva, ki jih država omejuje navzgor. V praksi to pomeni, da nikjer ni mogoče goriva kupiti ceneje (v zadnjem času se Hofer trudi z minimalnimi popusti). Vlada trdi, da bo zakon dolgoročno pozitivno vplival na vse deležnike v knjižni verigi: od nižjih cen knjig, do večje prodaje in boljšega gmotnega položaja avtorjev. Tako naj bi preprečili "nesorazmerno zniževanje cen na kateremkoli prodajnem mestu", kar bo "glede na to da je kupovanje knjig v veliki meri tudi impulzivno,[...] kupcu olajšal[o] odločitev za nakup knjige".

Ob tem se spomnimo na Francijo, ki prav tako predpisuje enotne cene novih knjig, kar je Amazon poizkušal obiti z brezplačno poštnino - pa so mu jo prepovedali. Enotno ceno knjige v začetku prodaje predpisujejo še Nemčija, Nizozemska in vse naše sosede. Povprečna cena prodane knjige je lani znašala 19,29 evra, predlani 21,96 evra in leta 2011 23,88 evra, medtem ko je tudi obseg prodaje padal. Videli bomo, ali je ta zakon vse, kar je potrebno za obrnitev trenda.