Amazon namerava ceniti e-knjige

Matej Huš

12. apr 2012 ob 22:00:08

Amazon se je takoj po tožbi, ki jo je pravosodno ministrstvo in 16 zveznih držav vložilo proti Applu in založnikom Penguin in Macmillan, znašel v nepričakovano dobrem položaju. Medtem ko ga je v e-črkarski pravdi Apple domala izsiljeval, ko je v svoji e-trgovini uveljavil agencijski način prodaje (to pomeni, da ceno določi založnik in ne prodajalec) in hkrati od vseh založnikov zahteval, da nikjer ne nudijo e-knjig ceneje (zaradi česar je mnogo založnikov zapustilo Amazon, saj bi ta njihove knjige prodajal ceneje), so vloge sedaj zamenjane. Žezlo drži Amazon.

Amazon je včeraj takoj po objavi tožbe javno razglasil, da bodo znižali cene e-knjig. Cene nekaterih najbolj priljubljenih naslovov naj bi upadle s 15 dolarjev na deset ali celo manj. Čeprav je zgodba na prvi pogled za končne kupce izrazito pozitivna, poznavalci svarijo pred dolgoročnimi posledicami. Amazon namreč že sedaj obvladuje 60 odstotkov trga, nedavna tožba pa grozi, da bo razbila konkurenco v prafaktorje.

Da bi povečal Kindlov tržni delež, si Amazon lahko privošči prodajo e-knjig z izgubo, saj knjige nakupuje na debelo, Apple pa zaradi agencijskega modela pač ne. Ko si Kindle nabere zadosten tržni delež, lahko Amazon začne pogoje uporabe prikrojevati sebi v prid. A po drugi strani Apple eksplicitno zahteva, da drugod iste knjige niso cenejše, zaradi česar so cene takoj po splavitvi iPada povsod poskočile.

Pomisleke pa zbuja tudi povečevanje razlike v ceni med e-knjigami in fizičnimi knjigami. Če se bodo e-knjige zaradi Amazonove odločitve dodatno pocenile, kar kupci pozdravljajo in je kratkoročno pohvalno, se bodo pred velikimi težavami znašli manjši založniki in predvsem prodajalci papirnatih knjig. Bojijo se, da bo celotni sistem od tiskarn, založnikov in knjigarn na pragu izumrtja. Vse je seveda odvisno od razpleta tožbe in Amazonovih nadaljnjih potez. Vojna še zdaleč ni končana.