Francija bi prepovedala brezplačno poštnino knjig z Amazona

Matej Huš

5. okt 2013 ob 18:54:21

Francozi so se domislili novega načina, kako bi povečali konkurenčnost domačih knjigarn v primerjavi z internetnim mastodontom Amazonom. Ta namreč zaradi ekonomije obsega lahko ponuja nizke cene knjig, hkrati pa še druge bonbončke, kot je na primer brezplačna poštnina. Slednjo želi Francija prepovedati.

Zgodba je seveda malo daljša. V Franciji že od leta 1981 velja Langov zakon, ki ga je pripravil tedanji kulturni minister Jack Lang. Knjige so v Franciji silno resna reč, saj jih dojemajo kot steber in branik narodove identitete, jezika in navsezadnje kulture. Zato Langov zakon predpisuje določene cene novih knjig, prodajalci pa jih lahko znižajo za največ pet odstotkov. S tem so želeli povečati konkurenčnost knjig in dvigniti bralno raven prebivalstva.

Razrez po prodajnih kanalih je takle. Približno četrtino knjig se v Franciji proda v knjigarnah, okrog 13 odstotkov prek spleta (kjer si Amazon odreže levji kos pogače), preostanek pa v drugih trgovinah, ki niso izključno knjigarne. Amazon tako resda knjig ne sme prodajati ceneje, lahko pa uporabi druge trike in eden takšnih je brezplačna poštnina, ki jo skorajda brez izjeme ponujajo v Franciji (drugod pa ne, ker jim je ni treba).

Francoske oblasti imajo rade inovativne načine polnjenja davčne blagajne. Predlagali so že davek na zbirke osebnih podatkov, pa na spletne oglase, tako imenovan kulturni davek, želeli so prisiliti Google v plačevanje stranem, če povezave do njihovih vsebini potem Google objavi v Google News in podobno.

Sedaj želijo prepovedati ponudbo brezplačne poštnine, saj bi s tem povečali konkurenčnost lokalnih knjigarn Amazonu. Amazon pa tega zneska ne more odšteti od osnovne cene knjige, ker mu to preprečuje Langov zakon. Amandma k temu zakonu glede poštnine je že potrdil spodnji dom parlamenta, ki je bil v odločitvi presenetljivo enoten med političnimi strankami. Sedaj ga mora obravnavati še zgornji dom.

Amazon se je že odzval in dejal, da je zakon omejuje dostopnost knjig in postavlja kupce prek spleta v neenakopraven položaj. A Francija je neomajna, saj že od lani preiskuje več multinacionalk, med njimi tudi Amazon zaradi suma utaje davkov. Podjetja namreč dobičke v EU prekanalizirajo v davčne oaze, konkretno Amazon v Luksemburg, medtem ko v Franciji plačajo minimalni davek.