NSA sledi lokaciji mobilnih telefonov po celem svetu

Matej Huš

6. dec 2013 ob 08:15:10

Nadaljujejo se razkritja o ogromnem obsegu prisluškovanja, vohunjenja in zbiranja lokacijskih informacij, ki jih izvaja NSA. Washington Post objavlja sveže informacije, ki jih je priskrbel Edward Snowden, in pričajo o sledenju mobilnim napravam več sto milijonom uporabnikov po vsem svetu.

Znano je, da NSA prisluškuje mobilnim pogovorom, sedaj pa je zelo jasno tudi, da poleg tega beleži še njihovo lokacijo. Dnevno naj bi zbrali kar pet milijard vnosov, dnevno pa nadzorujejo več sto milijonov mobilnih naprav po celem svetu. Vse zbrane podatke združujejo v ogromno podatkovno bazo, ki obsega vsaj 27 TB, kar je približno dvakrat več od ameriške kongresne knjižnice. To je tako veliko, da je NSA lani ugotovila, da imajo težave pri obvladovanju in analizi take količine podatkov, zato so morali nadgraditi svoj sistem.

Podatke pridobivajo predvsem iz prisluškovanja na mednarodnih povezavah, po katerih se prenaša promet mobilnih naprav. NSA zbira ogromne količine podatkov zaradi programa CO-TRAVELER, s katerim iščejo sodelavce znanih teroristov. NSA seveda ne meni, da je večina ljudi grožnja za nacionalno varnost, a vseeno zbira podatke o njihovem gibanju. Iz tega kupa podatkov je namreč mogoče ugotoviti, kdo je potoval po enaki poti in v istem času ali pa vsaj na isto mesto kakor znani teroristi. Tako lahko odkrijejo morebitne sodelavce. Gledajo seveda še marsikaj drugega, recimo vzorce, kateri telefoni se istočasno priključujejo v omrežje, sicer pa so izključeni ipd.

Mobilni telefoni namreč vedno, kar so vključeni, oddajajo svojo lokacijo. Slednjo je mogoče ugotoviti na več načinov. Če ima telefon vgrajen sprejemnik GPS, je to najnatančneje, pa tudi sicer gre s triangulacijo razdalje do baznih postaj, čedalje več telefonov pa prepozna tudi Wi-Fi omrežja v okolici, ki so koristen lokacijski vir.

Težava lokacijske informacije je, da jo je praktično nemogoče zakriti in da je včasih vredna celo več kot komunikacijskih podatkov. Slednje lahko namreč zakrijemo s šifriranjem, medtem ko svojo lokacijo oddajamo vedno, kadar je mobilnik vključen. In analiza naših poti razkriva mnogo, vse od dnevnih navad do socialne mreže in političnih preferenc.

V ZDA veliko duhov buri vprašanje, ali NSA prisluškuje tudi Američanom, česar ne sme. Točnih odgovorov ni mogoče dobiti, podatki pa kažejo, da omenjeno prisluškovanje mobilnim telefonom prestreza tudi številne Američane. NSA pravi, da gre za nenameren učinek, a vsekakor jim koristi. Točnih številk pa ni.

Pomislili bi, da se lahko s šifriranjem in uporabo telefonov za enkratno rabo izognemo nadzoru, a resnica ni tako preprosta. NSA pravi, da te taktike dodatno pritegnejo njihovo pozornost, zato te primere pogledajo še podrobneje. Recimo, kadar se v omrežje prijavi nov telefon, se preveri, kateri telefoni so bili nazadnje aktivni v tem omrežju na isti bazni postaji. Tudi vključevanje telefona le za nekaj kratkih klicev je znak za podroben nadzor.