Cisco protestira pri ameriškemu predsedniku Obami

Mandi

21. maj 2014 ob 16:29:18

Glenn Greenwald je v svoji v prejšnjem tednu izdani knjigi No Place to Hide razkril še nekaj umazanih trikov iz NSA-jinega repertoarja nenadzorovanega prisluškovanja, med drugim precej nazorne prosojnice njihove elitne hekerske enote TAO (Tailored Access Operations), iz leta 2010.

Na njih je prikazano, kako NSA prestreza Ciscove pošiljke mrežnih usmerjevalnikov namenjene v tujino, jih prikrito odpre, v naprave namesti svoje vohunske naprave, zapakira nazaj ter vrne v dostavno verigo. Na ta način dobijo oddaljen dostop do strateške mrežne opreme svojih sovražnikov.

O podobnih mahinacijah NSA-jine enote TAO je nemški Der Spiegel pisal že konec lanskega leta (več). Cisco naj bi že takrat beležil za več deset milijonov dolarjev izpadov naročil, zlasti na kitajskem trgu. Zato so tudi takoj po objavi Glennove knjige v korporativnem blogpostu ponovno prisegli, da o tem niso vedeli nič, kaj šele, da bi sodelovali pri izvedbi tovrstne špijonaže.

A kot kaže, zgolj zanikanje več ni dovolj. Ciscov CEO, John Chambers je zatorej že prejšnji teden ameriškemu predsedniku Obami napisal prostestno pismo, v katerem ga prosi, naj vendarle razmisli o koreniti prenovi pravil, pod katerimi delujejo ameriške obveščevalne službe. Kot piše: "Tako preprosto več ni mogoče poslovati; naše stranke se zanašajo na nas, da jim dobavimo izdelke, ki dosegajo najvišje standarde varnosti in integritete. Vsekakor razumemo, da današnjemu svetu pretijo številne grožnje, morate pa tudi vi razumeti naše stališče, da na tak način preprosto ni mogoče ohraniti nujno potrebnega odnosa zaupanja z našimi strankami".

Cisco to zaupanje še kako potrebuje, ker si še kako želijo biti prisotni na nastajajočem trgu vsakovrstnih omreženih naprav (The Internet of Things, oz. The Internet of Everything, kot mu oni pravijo). Bojijo se, da če ljudje ne bodo več zaupali njihovim čipom, jih pač ne bodo kupovali, kar bi jih stalo njihovega deleža v tej "19 bilijonov dolarjev vredni pogači".

Obama je spomladi že napovedal nekatere spremembe pravil glede celokupnega dostopa do prometnih podatkov mobilne telefonije, a do zdaj še nič ni bilo dorečeno. Predlog reformnega zakona ("USA Freedom Act") je tekom svaljkanja po Kongresu namreč že tako izvodenel, da se mu vsi izvorni podporniki zdaj serijsko odrekajo. Do kakšne vsebinske reforme je tako še zelo daleč.