Evropskemu davku na multinacionalke slabo kaže

Matej Huš

7. nov 2018 ob 23:15:48

Napovedanemu davku GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple), s katerim želi EU zajeziti odtekanje dobičkov multinacionalk v davčne oaze, slabo kaže. Po prvih osnutkih naj bi podjetja, ki ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov, v EU plačevala vsaj tri odstotke davka od globalnega dobička. Podjetja so se seveda odzvala s svarili, da bo davek prizadel investicije.

Evropska unija lahko enotne davke uvaja le s soglasjem, ki pa ga v konkretnem primeru ne bo enostavno doseči. Proti zakonu, ki ga najbolj podpirata Francija in Nemčija, so se namreč že izrekle Danska, Irska in Švedska. Trdijo, da davek v trenutni obliki ni primeren. Doreči je treba še številne podrobnosti, med drugim prenehanje veljavnosti (sunset clause), obseg in pravne temelje, da davek ne bo kršil mednarodnih pogodb. Nemčija, ki davek podpira, opozarja, da mora biti dikcija dovolj jasna, da ne bo zajel tudi avtomobilske industrije. Nizozemska dodaja, da bi bilo bolje počakati na soglasje v svetu.

Tudi Francija se zaveda, da je v globalnem svetu težko obdavčevati multinacionalke, zato so predlagali, da bi se uveljavitev davka lahko zamaknila v letu 2021. Pričakujejo, da se bodo do takrat spremembe zgodile tudi na globalni ravni, torej da bodo vse države začele resneje obdavčevati multinacionalke in preganjati davčne oaze.

Evropska komisija opozarja, da se utegne zavlačevanje končati z uvajanjem posamičnih davkov v državah članicah, kar bo vodilo v fragmentacijo enotnega trga. Italija bo podoben davek uvedla prihodnje leto, pripravljata ga tudi Španija in Velika Britanija.