Google News zaradi obdavčitve zapušča Španijo

Matej Huš

11. dec 2014 ob 22:29:23

Po pričakovanjih se je Google odločil, da bo v Španiji ukinil storitev Google News. Razlog je dodatna obdavčitev, ki jo je uvedla novela zakona o avtorskih pravici in jo mediji imenujejo davek na Google. Prihodnje leto bodo namreč spletni agregatorji novic, četudi prikažejo le vrstico ali dve in povezavo do izvorne novice, dodatno obdavčeni. Tipičen primer sta poleg Google News še Reddit ali španski Menéame, ne pa storitve, kjer je nujna človeška interakcija, denimo Facebook ali Twitter.

Google je ves čas opozarjal, da gre za strel v koleno, saj pravzaprav zagotavljajo dodatni promet časnikom, do katerih člankov vodijo povezave na Google News, kar pomeni višje prihodke od oglaševanja. Niti nasprotovanje opozicije ni pomagalo in španski parlament je zakon konec oktobra sprejel.

Google je zato sporočil, da se bo Google News v najkrajšem možnem času poslovil od Španije. Glavni problem je odsotnost izbire, saj se lahko založniki samostojno odločijo, da njihovi časniki v Google News ne bodo zastopani. Večina se je iz že omenjenih razlogov odloči, da si indeksacije želi. To ni presenetljivo - ko je nemški Springer izstopil iz Google Newsa, je promet na njihovih straneh občutno upadel; z Googlovega iskanja celo za 40 odstotkov! V Nemčiji je sicer v veljavi podoben zakon, a se lahko založniki odpovedo znesku, kar v večini storijo, saj je odnos z Googlom simbiotičen. Španski zakon pa bo nekritično obdavčil vse, zato bi Google News, ki trenutno ne prinaša dobička, ker ne prikazuje reklam, v skladu z njim prideloval izgubo. Zagrožena globa za kršitve zakona znaša 600.000 evrov.

Špansko ministrstvo za izobraževanje, kulturo in šport, ki je gonilna sila novega davka, je v odgovoru za javnost zapisalo, da gre za povsem poslovno odločitev z Googlove strani. Dodajajo, da bodo še vedno vsi članki dostopni neposredno na spletnih straneh založnikov ter prek klasičnega iskanja na Googlu. Ob tem pa pozabljajo, da je Google News nastal prav iz potrebe ločiti splošne strani z informacijami od aktualnih člankov.