Kako dobiti denar od Googla in Facebooka: Francija bi obdavčila zbirke osebnih podatkov

Matej Huš

21. jan 2013 ob 21:49:13

Francija išče načine, kako bi obdavčila Google, Facebook, Amazon in ostale internetne gigante, ki se spretno izmikajo plačevanju davkov na Stari celini. Facebook je lani plačal davek po manj kot 0,3-odstotni stopnji, kar strašno jezi vse države, ne le Francozov. Toda v Evropi je poseben problem enotni trg in razdrobljena nacionalna zakonodaja, ki podjetje omogoča poslovanje iz Irske in kanaliziranje dobičkov v davčne oaze. Francija zato že nekaj časa intenzivno preiskuje nizke davčne osnove teh podjetij in išče rešitve.

Nova leva vlada ima pri pobiranju davkov nasploh precej nenavadnih zamisli. Spomnimo se na predlog za 75-odstotno obdavčitev vseh dohodkov fizičnih oseb nad mejo milijon evrov, kar je igralca Gérarda Depardieuja tako razjezilo, da se je izselil in sprejel ponujeno rusko državljanstvo. Predlog je potem sicer zavrnil francoski ustavni svet. Francija je že pred leti na glas razmišljala o obdavčitvi spletnega oglaševanja, a so idejo opustili, ko so jim domači oglaševalci dopovedali, da bo ukrep njih prizadel bistveno bolj kakor Google.

Zadnja v vrsti zamisli za nove obdavčitve je davek na zbiranje osebnih informacij. Davka na dobiček po neki normalni stopnji še lep čas ne bo mogoče pobirati, saj bi to terjalo uskladitev zakonodaje vseh evropskih držav in zaprtje lukenj, kot je irski sendvič. Zato želijo Francozi obdavčiti zbirke osebnih podatkov, če že ne morejo obdavčiti v Francija ustvarjenega dobička. Utemeljitev gre nekako takole: ker Google, Facebook, Amazon in podobni od uporabnikov brezplačno in brez truda pridobijo ogromno bazo osebnih podatkov, ki jih potem uporabljajo za oglaševanje in služenje mastnih denarjev, bi bilo treba te baze obdavčiti. Google na primer letno samo z oglaševanjem ustvari več kot 30 milijard dolarjev, od tega v Franciji več kot milijardo evrov. In Francija bi si rada odrezala kos te pogače.

Za zdaj je novi davek še v fazi javnega posvetovanja, a Hollande je povedal, da bi lahko ustrezno zakonodajo pripravili do konca leta. Zato tudi trenutno še ni govora o številkah, tako o stopnji kakor tudi o količini pobranih davkov. Hkrati v Franciji potekajo pogovori med Googlom in francoskimi založniki, ki želijo od Googla plačilo, ker ta ponuja povezave do njihovih strani. Google se na nove ideje ni odzval; dejali so le, da preučujejo 200-stransko poročilo, ki so ga dobili glede novih predlogov za davke.