CyanogenMod je mrtev, naj živi Lineage

Matej Huš

25. dec 2016 ob 12:09:38

Da se v podjetju Cyanogen Inc. (Cyngn) nekaj kuha, smo si lahko mislili že od množičnega odpuščanja letošnjega julija, dodatno pa je te strahove okrepil ne najbolj prijateljski razhod s Stevom Kondikom, ki je bil zagnal projekt CyanogenMod. Zato nas ni presenetilo predbožično oznanilo, da se v sklopu konsolidacije Cyanogena ukinja infrastruktura, ki nam je zagotavljala nočne verzije (nightly build) priljubljenih odprtokodnih ROM-ov za mobilne telefone CyanogenMod. Profitno podjetje Cyanogen pač ni združljivo z neprofitnim projektom CyanogenMod.

Razvijalci na projektu so podrobneje pojasnili, da sledi, česar smo iz odprtokodnih projektov že vajeni - razvejitev (fork). CyanogenMod bo svoje življenje nadaljeval kot Lineage. Zapisali so, da gre za več kot le preimenovanje, saj se vračajo k osnovnemu duhu projekta.

Zgodilo se bo torej sledeče: vsa finančna in infrastrukturna podpora projektu CyanogenMod, ki jo je nudil Cyngn, se z letom 2016 izteka. Ekipa CyanogenMod ne bo nadaljevala dela na projektu, saj ima blagovno znamko v lasti Cyngn in jo lahko kadarkoli ukine ali proda, ekipa pa brez finančne podpore nima smisla. LineageOS je nov projekt, kamor naj bi se prelil CyanogenMod, a za zdaj še ni jasno, kdaj in ali sploh se bo to res zgodilo. Zamisel je vzpostaviti ekvivalentno infrastrukturo, tako da končni uporabniki ne bi čutili razlike, razen v imenu. Ali se bo to res zgodilo, je odvisno od podpore, ki jo bodo uspeli zbrati. Ker gre za največji projekt izgradnje alternativnih ROM-ov za telefone Android, ki si je z leto pridobil velik sloves zaradi široke razširjenosti (podprtih je ogromno telefonov, marsikdo pa pri nakupu novega telefona najprej preveri, ali podpira CyanogenMod), stabilnosti in minimalizma, bi bil pokop projekta resnično velika izguba.