iPhone 5S in A7 pod drobnogledom

Primož Resman

22. sep 2013 ob 14:21:25

iPhone 5S je ponekod naprodaj že nekaj dni, zato ni presenteljivo, da so pri iFixIt svoj primerek že razdrli in si ogledali njegovo notranjost. Presenečenj ni, saj je mobilnik praktično enak kot predhodnik z nekaj majhnimi razlikami. Potrdili so, da je baterija nekoliko prostornejša (1570 mAh proti 1440 mAh v iPhone 5, 5C ima 1507 mAh) ter da ima iPhone 5S vsega 1 GB delovnega pomnilnika. Zaradi dobro optimiziranega operacijskega sistema to morda ni tak problem (primer tega so konzole, ki z bistveno slabšo strojno opremo vseeno dosegajo spodobne rezultate pri modernih igrah), so pa tako količino pomnilnika kot kapaciteto baterije že prej objavili na Anandtechu.

Svoj primerek so očitno dobili tudi pri podjetju ChipWorks, ki se ukvarja z analizo različnih silicijevih čipov. Prav oni so v preteklosti razkrili obilico podrobnosti Applovih procesorjev, ki jih nismo bili deležni od snovalcev, zgodba pa se je jasno ponovila. Pod drobnogled so vzeli sveži Apple A7 in za začetek potrdili, da procesor še vedno izdeluje Samsung. Uporabljen je 28 nm HK+MG proizvodni postopek. Že nekaj časa se pričakuje zamenjava Samsunga s TSMC-jem, kjer Apple bojda redno izdeluje testne primerke čipov, a vsaj dotični primerek čipa A7 še ni izdelan pri največjem pogodbenem proizvajalcu.

Karkoli bo že prinesla prihodnost, to bistveno ne bo vplivalo na zasnovo čipa A7. Pri ChipWorks so pokazali prvo sliko jedra, ki jo je na hitro pod drobnogled vzel Anand Lai Shimp iz AnandTecha. Zaenkrat je označil le dva predela, za katera predvideva, da se v rumenem pravokotniku nahaja par 64-bitnih jeder, osnovanih na arhitekturi ARMv8, medtem ko bi bil lahko desno od njiju v turkiznem pravokotniku skupek štirih grafičnih jeder, ki sestavljajo grafično jedro PowerVR G6430, delo Imagination Technologies. Kljub nekoliko manjšemu proizvodnemu procesu (28 proti 32 nm) je s 102 mm2 površine Apple A7 nekoliko večji od A6, katerega površina meri 97 mm2.