Telefoni imajo čedalje krajšo avtonomijo

Matej Huš

5. nov 2018 ob 22:05:07

Komur se zdi, da pri avtonomiji mobilnih telefonov ni videti napredka, ki sta ga v zadnjih letih naredili kemija in elektronika, ima prav. Testi potrjujejo, da se avtonomija ne podaljšuje več, ker čedalje razkošnejša strojna oprema več kot pojé počasno dviganje kapacitete litij-ionskih baterij.

Dobri stari telefon Nokia 3310 je imel davnega leta 2000 litij-ionsko baterijo s kapaciteto 1000 mAh. Današnji prvak iPhone XS ima baterijo s kapaciteto 2660 mAh. To pomeni, da je v tem času kapaciteta rasla z zmernimi 5,6 odstotka letno. Tudi povprečje je takšno. Nadim Maluf iz podjetja Qnovo, ki se ukvarja z optimizacijo baterij, je potrdil, da se kapaciteta baterij povečuje s 5 odstotki letno, medtem ko zahteve rastejo hitreje. Hitrost procesorjev in količina pomnilnika sta se v tem času eksponentno povečala. Elektrotehnika je to lep čas kompenzirala s čedalje manjšo litografijo, a tu počasi trkamo na fizikalne meje. Drugi požeruhi so zasloni, ki so danes bistveno večji, ličnejši in svetlejši kot pred desetletjem ali dvema. Če k temu prištejemo še obsedenost proizvajalcev s tankostjo, kar dodatno omejuje kapaciteto baterij, je rezultat pričakovan - še vedno nimamo telefona, ki bi ga lahko uporabljali en teden.

The Washington Post je preveril, kako se v primerjavi z lanskimi modeli odrežejo letošnji novi telefoni. Izkaže se, da v povprečju slabše. Pri enakem preizkusu iPhone XS izdihne 21 minut prej kot iPhone X, medtem ko je Googlov Pixel 3 kar poldrugo uro krajšega veka kakor Pixel 2. Edina telefona, ki sta se odrezala bolje od predhodnikov, sta bila Samsungov Note9 (ki ima ogromno 4000-mAh baterijo, predhodnik pa 3300 mAh) in Applov iPhone XR. Tudi pri Tom's Guide so odkrili, da imajo najdaljšo avtonomijo leto dni starejši modeli. Najbolj potratni karakteristiki sta bili zaslon in podatkovni prenos (Wi-Fi je varčnejši).

V prihodnosti nič ne kaže, da se nam obeta kakšen preboj. Nasprotno, čedalje večji zasloni in nove tehnologije, kot je 5G, bodo od baterij zahtevali še več. Edino rešitev lahko ponudi revolucionarno nova tehnologija baterij. Veliko so jih že napovedali, a nobene dostavili.