Apple bo grafične čipe razvijal sam, Imagination Technology ima velik problem

Matej Huš

3. apr 2017 ob 17:21:57

Britansko podjetje Imagination Technologies je danes presenetilo z izjavo za javnost, v kateri so sporočili, da jim bo Apple v naslednjih 15-24 mesecih odpovedal pogodbo o sodelovanju. Ker je Apple njihov največji partner, sodelovanje s katerim sega še v čas čisto prve generacije iPhonov, je bil odziv vlagateljev na vest silovit. Delnice podjetja Imagination Technologies so danes izgubile več kot dve tretjini vrednosti, kar predstavlja osemletno dno in manj kot desetino vrednosti na vrhuncu leta 2012.

Zgodba o Applu in Imagination Technologies je dolga in zanimiva. Najintimnejše trenutke sta podjetji doživeli lani, ko je bil Apple tik pred oddajo prevzemne ponudbe za podjetje, v katerem že ima skoraj desetodstotni lastniški delež. Toda prevzem se ni zgodil, Imagination Technologies pa je namesto tega odpuščal, ker je slabša prodaja iPhonov pomenila, da bo prihodkov iz naslova licenčnin manj. Tedaj so odpustili 350 zaposlenih, saj iz pogodb z Applom ustvarijo polovico vseh prihodkov. In čez dve leti teh prihodkov ne bo več.

Apple, ki z Imagination Technologies sodeluje že prvih iPodov in iPhonov ter od vsakega prodanega izdelka delež plača Imagation Technologies, bo najpozneje leta 2019 sam razvijal dizajn za grafične čipe. To pomeni, da ne bo več uporabljal intelektualne lastnine britanskega podjetja, zaradi česar je to že začelo iskati rešitve. Med drugim so sporočili, da je težko verjetno, da bo Apple uspel razviti izdelek, ki ne bo popolnoma nič kršil intelektualne lastnine Imagation Technologies, zato si bodo prizadevali za sklenitev novega licenčnega dogovora. Z drugimi besedami, toliko patentov imajo, da bo Apple težko kaj pametnega razvil brez uporabe vsaj kakšnega.

Kakorkoli, težko bi rekli, da je odločitev povsem nepričakovana. Spomnimo, da je tudi s CPU-ji Apple naredil nekaj podobnega. Najprej je uporabljal ARM-jevo klasiko, ki jo je začel čedalje bolj prilagajati svojim potrebam, dokler nismo dobili A6 (Swift) in A7 (Cyclone), ki sta povsem samosvoja. Od tedaj so Applovi CPU-ji plod lastnega dizajna. Z grafičnimi čipi bo šlo očitno enako, saj Apple že dlje časa intenzivno zaposluje grafične inženirje.

Apple je lani (1. maj 2015 - 30. april 2016) Imagination Technologies plačal za 60 milijonov funtov licenčnin. To je veliko. Prihodki podjetja so bili dvakrat tolikšni, izguba iz poslovanja pa 61 milijonov funtov. Problem podjetij, ki razvijajo intelektualno lastnino, je odsotnost neposredne korelacije med stroški in prihodki. Če podjetje izgubi stranko ali pet, upadejo prihodki, stroški pa ostanejo skoraj enaki, ker je razvoj za 20 ali 15 partnerjev zelo podoben.

Zato bo zelo zanimivo videti, kako se bo Imagination Technologies pobral po tem šoku. Celo v letnih poročilih doslej so Apple označevali kot ključnega partnerja (essential contract). Sedaj bomo spoznali, ali so temu ustrezno tudi zaščitili oziroma poiskali alternativne načrte.